Vědlice a Konojedy. Dvě malé vesnice na Úštěcku, které od sebe dělí jen třináct a půl kilometru. Ve Vědlicích stojí opravená kaplička, V Konojedech kostel, každá památka proto soutěží v jiné kategorii, v „malé" a „velké".

Pokud byste kapličku při vjezdu do Vědlic míjeli loni, nejspíš byste kolem ní projeli bez povšimnutí. Byla to jen zarostlá ruina. Majitel sousední usedlosti, ke které modlitebna náleží, Josef Wenzl se však rozhodl památku zachránit. Na opravě se podíleli dobrovolníci v rámci neziskové organizace Slunný mlýn i řemeslníci z okolí. Z devětatřiceti procent pokryla náklady na opravu dotace ministerstva zemědělství, zbytek z vlastních prostředků majitel.

Přečtěte si také zde: Litochovice s Lovosicemi by měla spojit nová cyklostezka

Kapličku nechal v 18. století postavit mlynář Franz Horn, který byl tehdejším majitelem sousední usedlosti. Traduje se, že kaplička vznikla po tragické smrti mlynářovi manželky, kterou měl přejet koňský povoz. Podle církevního archivu z roku 1835 byla původní kaple postavena z kamene, kryta taškami a zdobená freskami.

„To je pro stavbu na vesnici velmi netypické a svědčí přinejmenším o značné sumě peněz, kterou na její výstavbu musel mlynář věnovat," uvedl Josef Wenzl. Rekonstrukce vycházela z fotografie staré zhruba 50 let, kterou se podařilo najít místním obyvatelům. "Zachycovala štít, který byl ve špatném stavu, ale měli jsme se čeho chytit," dodal majitel. Na svátek Panny Marie, které bude kaplička zasvěcena, ji 8. května slavnostně vysvětí litoměřický biskup Mons. Jan Baxant. Poté bude pro různé události opět sloužit lidem.

V soutěži Památka roku 2016 soutěží vědlická kaplička v kategorii menších staveb společně s Hradem Lukov, který leží ve Zlínském kraji a s kaplí Panny Marie ve Žluticích na Karlovarsku.

Stalo se: Při srážce s vlakem zemřel v neděli u Malých Žernosek starší muž

Druhá kategorie soutěže Památka roku je určena pro rekonstrukce, které stály více než dva miliony korun. Do nominace se společně s Dačického domem v Kutné Hoře a Starou radnicí v Havlíčkově Brodě dostal také Kostel nanebevzetí Panny Marie v Konojedech u Úštěka.

Na tuto pozdně barokní stavbu veřejnosti uzavřenou byl ještě před několika lety velmi smutný pohled. „Kostel jsem od církve v roce 2011 převzal v havarijním stavu. Statika objektu byla narušena, vnitřní omítky a fasády byly v havarijním stavu. Interiér byl zdevastován a z někdejší krásy zůstala namístě jen torza oltářní architektury, zbytek kazatelny a lavice," uvedl v minulosti pro Deník majitel kostela Vladimír Přibyl, který je i vlastníkem sousedního areálu zámku.

Kostel má od ledna 2014 ve své správě Spolek pro obnovu památek Úštěcka. Ten ještě ve stejném roce podal žádost o dotaci z Norských fondů, která byla úspěšná, a na záchranu kostela se podařilo získat 29 milionů korun. Partnerem při realizaci obnovy byla Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem a její specializované Centrum pro dokumentaci a digitalizaci kulturního dědictví.
Složité opravy trvaly zhruba 14 měsíců, náklady se nakonec vyšplhaly na 32 milionů korun, z toho šest milionů bylo DPH.

Mohlo by vás zajímat: Na Vodní hrad v Budyni nad Ohří přivede turisty nová stezka

Byla realizována oprava fasád, statické zajištění, obnova interiéru včetně restaurování dveří a zachovaného mobiliáře. Byl opraven krov a vyměněna krytina nad oratoří, obnoveny byly podlahy, elektroinstalace a interiér byl kompletně vymalován. Vedle stavební činnosti probíhaly i práce restaurátorů. Restaurována byla architektura 7 mramorových oltářů, kazatelna, interiérové dveře, soubor dubových lavic, kříž a Boží oko na západní fasádě lodi kostela. Opravy konojedského kostela tím však nekončí. V plánu je například obnova teras a historického sklepení.

Nicméně už letos kostel zažije svou první turistickou sezónu. Veřejnosti bude přístupný o víkendech od května do září.

Vyhlášení vítězů soutěže Památka roku 2016 se uskuteční již ve čtvrtek 23. března v Luhačovicích. Vítěz každé kategorie kromě uměleckého artefaktu získá i finanční odměnu.  

Psali jsme také zde: Školáci v Lovosicích ochutnali norskou kuchyni