„Celá výroba skončí do konce září 2014. Vzhledem k tomu, že autopotahy z roudnického závodu byly určeny výhradně na export, a poptávka na evropských trzích je snížena, dochází k postupnému útlumu výroby v roudnickém závodě," uvedl mediální zástupce Johnson Controls Vítězslav Horák.

„Automobilový průmysl v Evropě čelí již delší dobu náročným tržním podmínkám, což se podepsalo na poklesu objemu výroby," konstatoval viceprezident celé skupiny Johnson Controls Peter Heift. „Stávající situace na trhu se negativně odrazila na zakázkách pro závody na výrobu autopotahů a nutí nás k optimalizaci naší kapacity v této oblasti."

Podle generálního ředitele Johnson Controls Automotive Seating Petera Heifta bylo rozhodnutí uzavřít roudnický závod obtížné.

„V žádném případě ukončení výroby autopotahů v Roudnici nad Labem nesouvisí s koncem daňových prázdnin, neboť roudnický závod Johnson Controls nikdy daňové úlevy neměl. To by byly spekulace," dodal mediální zástupce firmy Vítězslav Horák.

„Zaměstnanci, tak jako vedení města, byli seznámeni se situací. Johnson Controls má v Česku několik výrobních závodů. Postupně provedeme analýzu v jiných závodech, abychom zjistili, kolik lidí z roudnického závodu mohou přijmout. Také musíme zjistit, kolik zaměstnanců by akceptovalo nabídku dojíždění třeba do České Lípy, Stráže pod Ralskem či do Mladé Boleslavi," nastínil kroky firmy Vítězslav Horák. Johnson Controls předběžně počítá s tím, že by uplatnění mohlo získat až 350 lidí.

Podle Horáka ale výroba v Roudnici nad Labem zcela nekončí.

„Práci nově získá 30 až 50 lidí, kteří se budou podílet na výrobě náhradních dílů pro autopotahy. Johnson Controls zároveň pověřila zkušenou personální agenturu, aby zaměstnancům s trvalým pobytem v České republice pomohla najít novou práci. Odcházející zaměstnanci dostanou odstupné, které bude vyšší než odstupné požadované českými právními předpisy."

Pro Podřipský region bude mít uzavření výroby Johnson Controls v současném rozsahu dopad. Vloni restrukturalizačním procesem prošel třeba masokombinát Procházka, který rovněž propouštěl. „Je to pro mě velké překvapení. Při nedávné návštěvě v závodě jsem byl ujištěn, že výrobu rušit nebudou, dokonce říkali, že přijímají a zaškolují další lidi," řekl ČTK roudnický starosta Vladimír Urban.

Nezaměstnanost v okrese Litoměřice byla v květnu na úrovni 8,8 procenta. V celém kraji to bylo 11 procent. Litoměřicko mělo v rámci kraje nejnižší míru nezaměstnanosti, oproti květnovému celostátnímu průměru byla ale o 1,3 procenta vyšší.