Čeká je pestrá nabídka, ke koštu budou připravena i vína oceněná medailemi z prestižních výstav. Například Hibernal od Vinařství Hrabkovský, který získal zlatou medaili z Národní soutěže vín. V cíli pak budou poprvé dvě hudební scény. Každý si přijde na své. U kiosku s pivem a pokrmy je naplánována country scéna s kapelou Salamandr, ve vinařském stanu v přístavišti poprocková scéna, kterou povede známý Dj Eman Wurm.

Každý rok pořadatelé této vycházky nachystali nějakou novinku, letos to bude nečekané zpestření. Plavba. „Vzhledem k tomu, že jde o pátý ročník, chtěli jsme účastníkům nachystat nějaké překvapení. Shodou dalších okolností se oním překvapením stane plavba přívozem přes Labe. Cíl trasy totiž v letošním roce nebude v Malých Žernosekách, ale ve Velkých Žernosekách na nábřeží přímo pod vinicemi. Nechceme, aby akce ustrnula, každý rok by měla být trochu jiná, i když koncept a základní myšlenka je stále stejná. Představení krásné krajiny, místních vinařů a propagace vinařství," přiblížil Michal Závada z Okrašlovacího kroužku Lovosicka.

Několik stovek účastníků mělo sobotní Putování za víny Brány Čech.
FOTOGALERIE: Za víny putovaly do Žernosek stovky lidí

Vyrazit na trasu je možné mezi 14. a 16. hodinou, start je opět u lovosického podniku Čajovna, vinotéka Bez názvu v úzké uličce naproti městskému úřadu. Na trase přes lesopark Osmička a po cyklostezce podél Labe do Malých Žernosek účastníci ochutnají přibližně 15 vzorků vín z vinic, která budou většinou nadohled. „Poslední vzorky pak budou čekat na druhém břehu, kde bude možné vše znovu přechutnat, bude tu hrát hudba, připraveno bude občerstvení, menší losování o ceny a zábava do večerních hodin," přibližuje Michal Závada.

Převoznická loď Ludmila by měla nápor účastníků zvládnout, navíc při případném čekání na maložernosecké straně se poutníci nudit nebudou. „Na zastavení u přívozu na maložernosecké straně budou účastníci akce chutnat vína Vinařství sv. Tomáše. Prezentovat je bude sám vinař Zdeněk Vybíral. Jde o jednu z perliček letošního ročníku," říká Michal Závada s tím, že ani o cestu zpět se účastníci putování obávat nemusejí.

„Starosta Malých Žernosek Petr Liška nám velmi vyšel vstříc a povolil mimořádné prodloužení plavebního řádu během naší akce. Přívoz tak bude v provozu až do 22:30, aby bylo možné stihnout poslední vlaky odjíždějící z Malých Žernosek. Na samém konci akce tak poutníky čeká atraktivní noční plavba přes Labe," dodává Michal Závada. Loď i přístaviště budou osvětlená.

Jediným shodným prvkem, který zůstane v kinokavárně zachovaný, budou původní klenby a industriální sloupy.
Kinokavárna v Lovoši nabídne filmy i koncerty