Na náměstí bylo ticho. „Moc se mi nelíbí, že parkuji dál, ale ten klid za to stojí," napsal Deníku jeden ze čtenářů, který má na náměstí kancelář.

Právě ohlasy obyvatel jsou to, co nyní chtějí zástupci města. „Zatím nevíme, co na to obyvatelé, čekáme na reakce," řekl místostarosta Karel Krejza, který v ranních hodinách na náměstí řešil odklizení zábran z víkendové akce. „Jsou to čtyři další parkovací místa," vysvětlil.

Právě úbytek parkovacích míst na náměstí některým obyvatelům vadí. Celkem jich zóna zabrala 72. „Od rána jsem tu popáté, vždy zónu projdu, zeptám se lidí, co si o tom myslí, a užívám si klidu od aut," sdělil radní Lukas Wünsch, který je jedním z autorů pěší zóny.

A co zjistil? „V průměru tři ze čtyř dotázaných lidí jsou spokojeni," říká radní.

Pěší zóna na litoměřickém náměstíZdroj: Karel Pech

Situaci na náměstí jsme monitorovali téměř celý den. Chodci a turisté byli spíše mile překvapeni. Problémy nová zóna způsobila některým řidičům, kteří přijeli Lidickou ulicí a náměstí museli opustit Michalskou, nemohli projet směr Tyršův most.

„To je právě to, čemu chceme zabránit, aby z náměstí byla průtahová komunikace a zkratka na most. Náměstí má být klidovou zónou. Pro tranzitní dopravu je určena ulice Na Valech," vysvětluje radní Lukas Wünsch.

Pěší zóna bude na náměstí do konce týdne, následně zástupci města vyhodnotí reakce obyvatel a rozhodnou, zda v budoucnu část náměstí trvale obsadí zóna pro pěší. Svůj názor můžete sdělit v infocentru.

Vyjádřete svůj názor v anketě níže. Hlasovat můžete jednou z jednoho počítače do čtvrtka do 12 hodin