Smyslem jeho dočasné instalace na náměstí je ukázat lidem, co všechno končí naprosto zbytečně v kontejnerech na směsný komunální odpad.

Průhledná nádoba totiž obsahuje skleněné lahve, plast, papír, plechovky od piva, klávesnici od počítače a další odpad, který přitom lze třídit.

„Obyvatelé Litoměřic vyprodukují ročně kolem třech tisíc tun směsného komunálního odpadu. Pouze jednu třetinu z něj ale vytřídí, přestože je po městě rozmístěno v současné době již 450 nádob na tříděný odpad," sdělila Eva Břeňová, mediální zástupce města Litoměřice.

Podle vedoucího odboru životního prostředí městského úřadu Pavla Gryndlera by podíl tříděného odpadu na celkovém množství směsného komunálního odpadu měl být vyšší. Dosáhnout žádoucího efektu  je proto cílem osvětové kampaně, kterou v těchto dnech pořádá v Litoměřicích společnost Meva, Asekol a EKO-KOM ve spolupráci s městem.

Průhledný kontejner bude v centru města až do 19. června. V jeho těsném sousedství byla instalována informační tabule s přehledným návodem jak správně třídit.

Kromě jiného uvádí i to, že nejvíce místa v popelnici zabírají plasty. Hmotnostně nejvíce však vyprodukujeme papíru.