VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Provozovatel restaurace: Chci dovézt na Milešovku cimbálovou muziku

Milešovka - Půl roku provozuje František Marčík restauraci na nejvyšší hoře Českého středohoří. Předchozí nájemce ji zavřel na protest proti elektronické evidenci tržeb (EET).

19.11.2017
SDÍLEJ:

Na Milešovce...Foto: Deník/Karel Pech

Marčíkovi 837 metrů vysoká Milešovka učarovala. A tak si řekl, že se s byrokracií i drsnými klimatickými podmínkami popere. „Rozhodl jsem překážku EET pokořit tím, že si ji zkrátka pořídím,“ říká Marčík.

Bydlíte v Praze, jak jste se k Milešovce dostal? Byl v tom jen byznys na atraktivním místě nebo i nějaký hlubší vztah k Českému středohoří?
Na Milešovku jsem poprvé zavítal asi před deseti lety. A ten kraj mi učaroval. Svými tvary, pralesními porosty, starými sady, orchidejovými loukami. Později jsem byl častokrát v jižní části Středohoří, kolem Loun. Pod Milešovku jsem se vrátil před rokem díky kamarádu Danielu Pitkovi.

Vím, že provoz hospody není žádný med…
Ano, provoz hospody na Milešovce je náročnější. Není to tak extrémní jako například v Tatrách, kde horské chaty zásobují nosiči a šerpové, ale i tak.

Nahoru nevede žádná příjezdová cesta, jen nákladní lanovka, není tam zdroj pitné vody a trubky v zimě zamrzají. O nevšední situace není nouze. Sudy a další zboží nosíme ručně od lanovky do hospody zhruba padesát metrů a v zimě také vodu v kanystrech. Děláme to ale s láskou a nadšením, bez toho by to nešlo. Odměnou jsou nám nádherné východy a západy slunce, nevšední krajinné scenérie a spokojení návštěvníci, kteří k nám do hospody zavítají.

Musím se zeptat i na omílané téma. Jak jste se popral s EET?
EET byl důvod, proč předchozí provozovatelé hospodu zavřeli. Milešovka je kopec, který žije a který si zaslouží žít. Protože si docela rozumím s technikou, rozhodl jsem překážku EET pokořit tím, že si ji zkrátka pořídím a hospodu budu provozovat navzdory potížím a více nákladům, které to přinese.

Už dva provozovatelé hospodu zavřeli, jeden dokonce se čtvrtmilionovou ztrátou. Povedlo se chod restaurace už finančně stabilizovat?
Kalhoty jsme zatím naštěstí neprodělali. Zaměstnance na pracovní poměr si ale zatím dovolit nemůžeme. Rozhodli jsme se prozatím jakýkoliv výdělek investovat do rozvoje hospody a myslím, že to návštěvníci vidí a rádi se k nám vracejí.

Mohou návštěvníci očekávat nějaké novinky či inovace? Je v plánu zřízení ubytování?
Rádi bychom pořádali výstavy fotografií a obrazů, dalším naším snem je pak dovézt na kopec cimbálovou muziku. Obměnili jsme také částečně nabídku – nově odebíráme vynikající mošt a pálenky z ovocnářství v Chrámcích, začali jsme také dělat espresso ze stoprocentní arabiky, pečeme bábovky a nakládáme hermelíny.

Je nám drahý prales na Milešovce, ze stejných důvodů neprodáváme žádné výrobky, které obsahují palmový olej, tedy většinu běžných oplatek. Kvůli nedostatku vody jsme nuceni používat jednorázové nádobí, ale ještě letos chceme přestat používat plastové kelímky a příbory a místo nich nabídnout návštěvníkům ekonádobí vyrobené z cukrové třtiny a dřeva.

Autor: Jan Štok

19.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Yvetta Blanarovičová na koncertech i v muzikálech zažila spoustu radosti.
18

Yvetta Blanarovičová: Postižení je krutá rána osudu, u dětí o to smutnější

Ilustrační foto.
14

Lékaři nechtějí sloužit pohotovost. Přijdou o smlouvu, plánuje ministr

Bezdomovci na mráz nemusí, ubytovny ale často odmítají

Litoměřice – Bezdomovcům v Litoměřicích jsou k dispozici ubytovny. K jejich využití je ale nikdo nutit nemůže. 

Kontroly na SME mají odbourat podvody. Někde jedou ještě bez focení

Litoměřicko - Stanice měření emisí musí pořizovat fotodokumentaci automobilů od začátku prosince. Ne všechny ale na nový systém najely.

ANKETA, FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

Litoměřicko, Podřipsko - Zvolte první prosincové Miminko týdne. Hlasovat lze jednou z jednoho počítače do pátku 22. prosince do 12 hodin.

Betlémské světlo přijede vlakem. Odnést si ho můžete i domů

Ústecký kraj - Vánoční tradice dorazí na sever Čech tuto neděli.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT