Stěna vyrostla podél trati na začátku obce ve směru od Žalhostic a měří přes 400 metrů. To je však podle starostky Velkých Žernosek Ludmily Pafelové málo.

„Stavbu protihlukové stěny vítám, její délka však není úplně optimální. Správa železniční dopravní cesty tuto stavbu nazývá první etapou, v budoucnu prý plánují druhou, která by měla vést i hustěji obydlenou částí Žernosek,“ připomněla starostka Pafelová.

ZATÍM ZKUŠEBNÍ PROVOZ

Aby zástupci obce zjistili, jak nová stěna zabraňuje pronikání hluku, zkusili provést amatérské měření.

„Z něho vyplynulo, že hluk se snížil asi o 20 procent,“ poznamenala Pafelová a upozornila na to, že míra hlučnosti závisí hlavně na typu a stáří projíždějící vlakové soupravy.

Obec o stavbu protihlukové stěny usilovala už od roku 2004. Kompletně hotová má být na konci srpna. Nyní je uvedena do zkušebního provozu. Náklady na vybudování protihlukové stěny přesáhly 8,2 milionu korun.

Pager, kterým si nevidomí spustí akustickou signalizaci semaforů.
Semafory Na Valech spustí zvukový signál nevidomým

Podle mluvčí SŽDC Kateřiny Šubové chystá podnik v následujících letech rozsáhlou modernizaci celé trati mezi Děčínem a Kolínem. „V jejím rámci budeme také prověřovat potřebná protihluková opatření. Jsme na samém začátku příprav, realizace bude možná nejdříve v roce 2022,“ uvedla Šubová.

Součástí optimalizace trati by měla být také dlouho diskutovaná stavba vlakové zastávky přímo ve Velkých Žernosekách. „O vybudování zastávky v naší obci usilujeme už několik let, měla by být nedaleko přívozu z každé strany železniční trati,“ prozradila už před časem starostka.

Obec oprášila svou projektovou dokumentaci staršího data a poskytla ji k aktualizaci. „Účastníme se všech jednání, pomoc nám přislíbil i krajský úřad,“ doplnila Ludmila Pafelová.

NA ZASTÁVKU TO LIDÉ MAJÍ DVA KILOMETRY

Nejbližší železniční stanici mají Žernosečtí v sousedních Žalhosticích. Tamní zastávka sice nese název Velké Žernoseky, ale katastrálně spadá právě pod Žalhostice. Z centra Žernosek je navíc vzdálená dva kilometry, které chodci musí urazit podél rušné silnice.

Další alternativou je pro cestující z Velkých Žernosek stanice v Libochovanech vzdálených čtyři kilometry.

Pokud se v budoucnu skutečně podaří zastávku ve Velkých Žernosekách vybudovat, převezme obec údržbu zastávky, jako je zajištění úklidu a osvětlení. Samotnou stavbu by ale platila Správa železniční dopravní cesty.

Bouřka - Ilustrační foto
Spadlé stromy a ucpané kanály. Noční bouřky se prohnaly krajem