Pozůstatky po myších či potkanech najdou majitelé domů ve sklepích, v garážích a ve skladech. Nejde však jen o škody na majetku, hlodavci totiž můžou převážet nemoci a parazity, přenosné na člověka či domácí zvířata. Koncem minulého týdne si roudnická radnice pozvala smluvního partnera ze Žamberka, aby provedl na veřejných plochách města pravidelné etapy deratizace škodlivých hlodavců.

V souladu s výsledky monitoringu byla deratizace provedeny na plochách a prostranstvích v ulicích Hornická, Vrchlického, alej 17. listopadu, Okružní, Neklanova, Bořivojova, Dělnická, Komenského, Třebízského, Mlýnská, Řipská, Na Urbance, náměstí 28. října, Karlovo náměstí a Bezejmenná.

„Zásahy proti hlodavcům jsou prováděny v reakci na konkrétní situaci v dané lokalitě. Pravidelný monitoring je zajištěn přímo touto firmou, která v půlročních intervalech vždy nejprve vyhodnotí místní stav a poté pomocí návnad provede samotnou deratizaci. Nejvíce se s hlodavci potýkáme zejména v hustě obydlené oblasti sídlištní zástavby, avšak díky pravidelným akcím se jejich stavy snižují na přijatelnou mez. Umístění návnad je kontrolováno jak pracovníky firmy, tak referentem odboru životního prostředí. Není se tak třeba obávat například otravy domácích mazlíčků, či hrajících si dětí," sdělila Milena Nováková, referentka odboru životního prostředí Městského úřadu.

Stejně jako všechny nástrahy, které deratizační firma používá, je i přípravek Kollantt patentrat pellet ve formě mikrotenových sáčků s granulemi v barvě růžové nebo zelené, na seznamu přípravků povolených Hlavním hygienikem ČR pro ochrannou a ohniskovou deratizaci. Jak nám sdělil zástupce deratizační firmy, jsou tyto návnady podle zadaného monitoringu vkládány hlouběji do děr, aby nedošlo k jejich znehodnocení, a zde by měly být stráveny hlodavci. Složení přípravku je cíleno na rozklad krve hlodavců.

„Naše město za tímto účelem vynaloží vždy v jarním a podzimním období téměř 40 tisíc korun. Další celoplošná deratizace je plánována letos na podzim. V případě zjištění zvýšeného ohniska hlodavců je možno tuto skutečnost nahlásit na náš odbor životního prostředí," dodal Jan Vancl, mluvčí města.