Ředitel čížkovické cementárny Ivan Mareš označil pochod za „taškařici.“ S tím souhlasí i Libor Pisklák z občanské iniciativy. „Ano, bude to taková taškařice. Neplánujeme žádné oficiální projevy. Pochod od 10.30 hodin bude mít charakter pokojného, ale důrazného protestu. Na konci akce, tedy asi v poledne, vyzveme účastníky, aby u cementárny zanechali svou ekologickou stopu a obkreslili svá chodidla křídou.“

Jenže cementárna připravuje na sobotu „velký jarní úklid“. „Měli jsme v plánu vyčistit komunikace v cementárně a před cementárnou včetně obou parkovišť za pomoci dvou čistících vozů,“ sdělil Mareš na dotaz Deníku, co je pravdy na tom, že cementárna připravuje protiopatření.

„Důsledně dbáme na bezpečnost a  ochranu zdraví kdekoliv můžeme a učiníme tak i v případě souběhu pochodu a čištění. Bude-li to potřeba, na nezbytně nutnou dobu čištění přizpůsobíme momentální situaci,“ uvedl ředitel Lafarge Cement. „Zajímavé je, že když prášíme, tak jsme kritizováni, že znečišťujeme životní prostředí a ohrožujeme zdraví obyvatel. Když chceme vyslyšet volání po odstranění prachu, jsme podezíráni z úmyslného bránění.“

Podle Mareše cementárna bude v době konání protestního pochodu normálně fungovat. „Budou sem jezdit nákladní automobily a cisterny. Počítáme proto se zajištěním  mimořádné pořádkové služby, která bude dbát o zajištění bezpečnosti pochodujících,“ uvedl.


Protestující Slovinci chtějí spolupracovat

Občané proti kalům mohou získat významného spojence k zabránění spalování nebezpečných odpadů v čížkovické cementárně Lafarge. Ozvali se jim totiž kolegové ze Slovinska.

„Jsme environmentální skupina několika desítek aktivistů pod názvem Eko krog. Bojujeme už sedmým rokem s francouzskou nadnárodní společností Lafarge, která vyrábí cement.  Společnost Lafarge přišla do našeho města Trbovlje (oblast Zasavje, střední Slovinsko), koupila místní cementárnu a má v úmyslu v ní spalovat odpady,“ napsal v emailu Uros Macerl, předseda Eko krog.  

„Podobně jako ve vašem případě reagovali obyvatelé Zasavje různými způsoby, např. psaním různých dopisů, hledáním pomoci u novinářů, státních institucí (které se bohužel ukázaly být neaktivní nebo se dokonce postavily na stranu Lafarge), EU a právního systému, rozšiřováním informací, organizováním různých akcí a demonstrací. V roce 2010 se nám v Ljubljaně, hlavním městě Slovinska, podařilo dát dohromady asi 3000 lidí před budovou vlády. Místní obyvatelé dokonce zablokovali silnici při návštěvě slovinského premiéra v regionu,“ napsal dále Uros Macerl.

„Lafarge Cement získal povolení Mezinárodního panelu pro změnu klimatu (IPPC) ke spalování odpadů na dobu 10 let, ale slovinský soud toto povolení po dvou letech spalování odpadů zrušil.  Slovinská environmentální agentura (ARSO) povolení IPPC neobnovila a společnost Lafarge musela spalování nebezpečného odpadu, které probíhalo v letech 2009-2010, zastavit.  V současné době se Lafarge snaží povolení obnovit a my proti tomu všemi možnými způsoby bojujeme,“ napsal předseda slovinských aktivistů Eko krog.