Ulice už také zaplnili prodejci pyrotechniky pro domácí použití. Žně však letos zatím nezažívají. Věří ale, že se svých zákazníků ještě dočkají, a to právě dnes. Nákup petard lidé podle nich totiž prý každoročně odkládají na poslední chvíli.

„Stánek jsme postavili hned po vánočních svátcích a lidé od té doby zatím jen okukují, co by mohli pořídit. Můžeme doufat, že přijdou ještě přímo na Silvestra, i tak je ale zájem letos slabší," posteskl si například prodejce pyrotechniky pro domácí ohňostroje Milan Svoboda z Lovosic.

Škála nabízených výrobků je opravdu široká, od praskajících drobných kuliček přes nejrůznější rakety po velké sety s jednou zápalnou šňůrou.

„Ty si lidé oblíbili. Box jen někam umístíte, snadno zapálíte a víc už se není třeba starat," popisuje Svoboda.

Podle kategorií se smí pyrotechnika prodávat zájemcům minimálně od patnácti let, ale většinou jen dospělým.  Stále se rozšiřující sortiment  je podle policistů také důvod, proč se poohlížet jen po kvalitních výrobcích. „V případě, že na výrobku nejsou základní dobře čitelné informace o tom, jak jej bezpečně používat, jeho kvalita zaručená není," potvrdila litoměřická policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Přestože vloni nebyla na Litoměřicku oznámena žádná vážnější zranění, která by vznikla při manipulaci s rachejtlemi, policisté doporučují, aby hlavně rodiče dohlédli o Silvestra na své děti.

„Právě děti a mládež se při neodborném zacházení s rachejtlemi, bouchacími kuličkami a podobnými výrobky vystavují riziku úrazu. Při nevhodné manipulaci nebo použití nekvalitního výrobku také není vyloučen vznik požáru. V žádném případě nepoužívejte zboží s prošlou záruční dobou. Veselá nálada se tak během okamžiku může změnit v nepříjemné zážitky," varovala mluvčí Kofrová.

Lidé by měli být ohleduplní také ke zvířatům, která mají mnohem citlivější sluch než lidé a ohňostroje je mohou vyděsit. „Zvířata pak často utíkají, případně opouštějí svá teritoria a úkryty. Vyděšení ptáci narážejí do budov či drátů elektrického vedení. Psi mohou v panice vběhnout pod auto," upozorňuje Český svaz ochránců přírody.