Lidé si sami chodí na koleje pro smrt
Jakým způsobem se chovají chodci i řidiči na přejezdu, monitorovali v pátek dopoledne policisté z litoměřického dopravního inspektorátu a pracovníci z odboru mimořádných událostí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Odpoledne se zaměřili na přejezd ve Lhotce nad Labem. Výsledek byl jasný – lidé si často chodí do kolejiště pro vlastní smrt. Jen během průjezdu jednoho vlaku porušila pravidla bezpečnosti tři vozidla a pět chodců. Přešli v době blikání světelné signalizace – někteří ještě než spadly závory, jiní těsně po průjezdu vlaku.

„Dopravně bezpečnostní akce byla zaměřena na chování účastníků silničního provozu v blízkosti přejezdu. Policisté řešili porušení pravidel domluvou i udílením blokových pokut. Řidiči, cyklisté a chodci zaplatili celkem 3100 korun,“ řekla na dotaz Deníku mluvčí litoměřické policie Alena Romová.

Mluvčí SŽDC Pavel Halla uvedl, že se nejedná o ojedinělou akci. Monitorovat bude více přejezdů.

„Jedná se o jednu ze série akcí, které se uskuteční na náš podnět a na nichž spolupracujeme s Policií ČR. Naši inspektoři zajišťují bezpečný vstup do kolejiště, policisté mohou udělit za nerespektování signalizace pokuty až do výše 2000 Kč. Závažné případy jsou postoupeny Drážnímu úřadu, který může udělit za porušení předpisů pokutu až 10 tisíc korun,“ řekl Deníku tiskový mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Sledovat budou také další přejezdy
Jak Halla vysvětlil, důvodem k uskutečnění těchto preventivních akcí je fakt, že lidi od vstupu do kolejiště neodradí cedule, světelná signalizace, a mnohdy ani fyzické překážky.

„Někdy se chovají jako zvěř. Volí nejkratší cestu i přes velké nebezpečí,“ uvedl Halla. Podle něj není tato akce poslední. Kde všude budou přejezdy sledovány, ze strategických důvodů neprozradil.