První znamení, že se blíží advent? Nejsou to ani sladkosti s vánoční tematikou na pultech obchodů, ani inzeráty s nabídkou návštěvy Mikuláše a čerta. Jsou to pracovníci technických služeb montující na pouliční osvětlení vánoční výzdobu.

Výzdoba je už k vidění například v Litoměřicích. „S její instalací jsme začali koncem minulého týdne. Rozsvěcet ji budeme jako obvykle okolo prvního adventu,“ potvrdil ředitel litoměřických technických služeb Ivo Elman.

Kromě klasické výzdoby, která je po výměně světelných hadů, bude k vidění i loňská novinka - kapající krápníky na velkém vánočním stromku. „Vypadají skvěle, určitě se nám povedlo kvalitu výzdoby posunout zase o řád výš,“ doplnil Elman.

Majitelka psího útulku Milena Maskulanisová ukazuje týraného psa, kterého přivezli z Vrbičan.
Pes byl sto dní bez potravy, pojídal už i vlastní výkaly

Vánoční stromek, dar občana Litoměřic městu, doputuje na náměstí už 27. listopadu a jeho rozsvícení potěší diváky hned první prosincový den.

Už druhý rok jsou Litoměřice bez světelného vodopádu, který zdobil věž kostela Všech svatých. Po téměř deseti letech dosloužil. „Byl více než z poloviny opotřebovaný a už téměř nesvítil. Jeho obnova obnáší investici zhruba 200 tisíc korun, kterou nám musí schválit město. Pokud se to podaří, rádi ho umístíme znovu,“ řekl Elman.

Přípravy začaly i v Roudnici. „Letos jsme nekupovali žádné nové prvky, ale i tak náklady na opravy a další práce činí 40 tisíc korun. Na rozsvícení vánočního stromu se mohou lidé těšit v neděli 3. prosince,“ sdělil mluvčí města Jan Vancl.

V Lovosicích s přípravou ještě počkají. „Začneme ve druhé polovině listopadu. Rozsvícení stromku proběhne při zahájení vánočních trhů 3. prosince na Václavském náměstí,“ informovala mluvčí města Ivana Kocánková.

Vernisáž výstavy Barvy mého života v litoměřickém Okamžiku.
FOTO: Klienti Domova Terezín vystavují v Okamžiku