V tento den se na hlavním náměstí budou poprvé společně prezentovat významné firmy z oblasti energetiky a automobilového průmyslu. Představí nejmodernější technologie a možnosti, jak šetřit energii a životní prostředí. Návštěvníci také uvidí funkční ukázky solárních a tepelných čerpadel a budou moci rovněž zkonzultovat s odborníky vlastní projekty do programu „Nová zelená úsporám".

Litoměřická radnice chce touto akcí dát jasný signál o svém dalším směřování v oblasti ochrany a zkvalitňování životního prostředí. „Je to logické, jsme Zdravým městem a hlásíme se k udržitelnému rozvoji, tedy k tomu, aby město bylo zdravé po všech stránkách ekonomické, sociální i v oblasti životního prostředí," vysvětluje starosta Ladislav Chlupáč.

Litoměřice jsou i v Evropě známé tím, že patří mezi lídry v oblasti úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie. „Ale v dopravě teprve stojíme na začátku, což chceme změnit," dodává starosta Chlupáč. Akce má za cíl zároveň podpořit soukromý sektor a obyvatele města, aby si sami nové technologie pořídili a přispěli tak ke snížení emisí a čistšímu ovzduší.

K odbornému programu během odpoledne zazpívá Vladimír Hron, zatančí skupina DMC Revolution, zahraje EKOPELA a také místní oblíbená skupina Nestel Postel. Zábavu si užijí nejen děti, ale i jejich rodiče. Je připravena např. balónková a výtvarná dílna, nafukovací hrad, ale také překážková dráha s elektromotorkami a další zajímavé atrakce. Návštěvníci dostanou šanci vyšlapat si na kole fresh džus, zazávodit na ručním cyklotrenažéru nebo vyzkoušet otočný trenažér nárazu. Občerstvení bude fairtradové. Přivézt můžete i kolo, které bude zasláno do Afriky. Na náměstí můžete přijet výletním vláčkem.

Jízdní řád vláčku a další informace o akci naleznete na webu Zdravého města: zdravemesto.litomerice.cz.

Akce je finančně podpořena z projektu „READY 21" Programu švýcarsko české spolupráce Ministerstva životního prostředí ČR a partnerskými firmami.