Z obřadní síně hosté se svými hostiteli přešli do Podřipského muzea, kde vernisáží zahájili výstavu věnovanou 20. výročí uzavření přátelství mezi oběma městy, které rozvíjejí především oba spolky pro mezinárodní styky.

Francouzští hosté jsou v podřipské metropoli na týdenní návštěvě a oplácejí tak červnovou návštěvu svých roudnických přátel. Zbytek dne strávili hosté v Chodounech, když si nejprve prohlédli kostel v Lounkách.

„Návštěva obce je symbolická, v roce 2002, kdy ji postihla v novodobé historii největší povodeň, byli to právě francouzští přátelé, kteří tři dny po pohromě vypravili do Chodoun dva kamiony s humanitární pomocí. Už z toho je patrné, že se nenavštěvujeme jen na výletech, ale snažíme se rozvíjet přátelství, poznávat mentalitu lidí, učit se cizí jazyky. Tentokrát k nám přijelo 40 přátel, z nich asi třetina byla při navazování styků před 20 lety. Mám spočítáno, že za těch 22 let se v přátelských stycích vystřídalo 142 rodin. Zítra si společně prohlédneme malou vodní elektrárnu a slalomovou dráhu a na ostrově změříme síly v několika sportovních disciplínách. V pátek přátelé odjíždějí. Největší zážitek měli z exkurze ve sklárně v Lindavě a z prohlídky zámku v Zákupech, ke kterému se váže pobyt Napoleona Bonaparte," uvedl Vojtěch Válek, předseda a zakladatel roudnického sdružení.

U prvních kontaktů podřipské metropole s Francií byli fotbalisté už v roce 1991. Partnery na roudnické straně vedle Vojtěcha Válka stáli zastupitel Dr. Vaic a esperantista pan Laube. Na francouzské straně Christian Dallay, který studoval v Praze a projevil zájem zprostředkovat kontakty mezi oběma městy a současně zpracovat působení československých legionářů ve Francii za 1. světové války.

„Podařilo se mi vypátrat na roudnické radnici některé dokumenty a získat cenné materiály od potomků legionářů. Zjistil jsem, že mezi padlými je i devět vojáků z Podřipska, členů Sokola. Další průběh měl rychlý spád. Na jaře 1992 přijela do Roudnice oficiální návštěva města Ruella sur Touvre v čele se starostou Granetem a radní Pignoux zastupující občanské sdružení Jumelage. V červnu jsme s doktorem Vaicem navštívili Ruelle a nastínili budoucí spolupráci," vzpomíná Vojtěch Válek.

Rok na to už začala kulturní výměna. Do Francie odjel Dechový orchestr mladých ZUŠ a Podřipánek, Střední zemědělská škola vyslala na praxi studenty s pedagogy a vedení města se zúčastnilo tradičních oslav řeky Touvre. Historickou událostí se stala v roce 1994 účast vedení Roudnice nad Labem u podpisu přátelské smlouvy mezi městy Amstetten z Rakousko, Cambridge ze Severního Irska, Ruelle sur Touvre ve Francii e a Roudnice n. L.

„Vaše město bylo jedním z prvních v Česku, které podepsalo oficiální smlouvu o přátelské spolupráci s francouzským městem v rámci Evropského společenství měst. Předběhlo před vstupem do EU vaši vlast. Od té doby se pravidelně každým rokem navštěvujeme a přitom dodržuje doporučený program Evropskou unií, jako byl v roce 1999 sociální program města Roudnice nebo v roce 2004 historie české vesnice," říká Christian Dallay.

Příští rok vyjedou do Francie opět Roudničtí, aby v červnu reprezentovali své město mimo jiné na tradičních nočních trzích Marché de Nuit.