Podle informací Deníku podali stejný podnět na začátku týdne už i správci lesů na Litoměřicku. Například ale Lovosice žádné takové opatření přijímat nebudou.

Lovosický úřad zákaz nevydá

„Máme za to, že jsou dostačující povinnosti vyplývající ze zvýšeného nebezpečí vzniku požárů, které v minulém týdnu vyhlásil Ústecký kraj," řekl vedoucí odboru životního prostřední lovosického úřadu Vojtěch Hamerník.

Zákaz vstupu do lesa na sousedním území Ústecka platí ode dne vyhlášení až do 30. září. Vztahuje se pro území obce s rozšířenou působností Ústí nad Labem. Prakticky se zákaz týká celého regionu. Území zahrnuje katastry těchto obcí a měst: Dolní Zálezly, Habrovany, Homole u Panny, Chabařovice, Chlumec, Chuderov, Libouchec, Malé Březno, Malečov, Petrovice, Povrly, Přestanov, Ryjice, Řehlovice, Stebno, Tašov, Telnice, Tisá, Trmice, Ústí nad Labem, Velké Březno, Velké Chvojno, Zubrnice.

„Důvodem je zvýšené požární nebezpečí v důsledku dlouhotrvajícího sucha," uvedla Simona Heymerová, vedoucí odboru životního prostředí Magistrátu města Ústí nad Labem.

Důvod: Akutní nebezpečí požárů

Magistrát zákazem vyhověl žádosti Lesů České republiky z 10. srpna a žádosti Lesní správy Litoměřice z následujícího dne o vydání rozhodnutí o zákazu vstupu do lesa dle lesního zákona. Důvodem žádostí jsou vysoké teploty a akutní nebezpečí požáru v lesích.

Současně ústecký magistrát podle lesního zákona ukládá vlastníkům lesa a právnickým a podnikajícím fyzickým osobám hospodařícím v lese, aby s odkazem na tuto veřejnou vyhlášku zákaz vstupu zřetelně označili v terénu (zejména na začátku lesních cest) a po uplynutí doby zákazu vstupu označení odstranili.

Proti tomuto rozhodnutí může být podáno odvolání, v tuto chvíli však nemá odkladný účinek na samotný zákaz.

Stejný zákaz vydal ve středu dopoledne rovněž teplický magistrát. Zákaz vstupu do lesa tedy platí také takřka na celém území Teplicka.