V současné době pracují cestáři hned na několika místech Litoměřicka. Ve většině případů za úplných uzavírek. Řidiči neprojedou například starou „pražskou“ silnicí v Doksanech. Až do 12. srpna tam probíhá kompletní obnova mostku přes potok Čepel, který byl v havarijním stavu. I když se jedná o poměrně vytíženou silnici, podle doksanského starosty ji řidiči i obyvatelé obce zvládají dobře.

„Ze začátku to bylo trochu komplikované, nyní už se situace zklidnila a problémy nejsou,“ zhodnotil starosta Jaroslav Joska a připomněl, že objízdná trasa přes Nové Dvory, Chvalín a Rohatce je asi o osm kilometrů delší. Přes opravovaný most v Doksanech nemohou ani pěší. Využít však mohou provizorní cestu, která vede v těsné blízkosti současného mostu. Kvůli opravám jsou ve vesnici přemístěné i zastávky autobusů ve směru na Prahu i na Brozany nad Ohří.

V Doksanech bude uzavřen mostek přes Čepel.
Nový mostek v Doksanech si vyžádá objížďku

Mezi další místa, kde řidiči neprojedou, patří i úsek silnice mezi Michalovicemi a Malíčem u Litoměřic. Oprava povrchu vozovky tam za úplné uzavírky má podle plánu trvat do 20. července. Na změny v dopravě se musí připravit i řidiči v Bohušovicích nad Ohří. Stavba nového kruhového objezdu na křižovatce Masarykovy a Tylovy ulice obě spojky dnes, v pondělí 16. července, uzavře až do 2. listopadu.

Šéfka litoměřické Správy a údržby silnic Miluše Kostnerová vysvětlila, že společně s přestavbou křižovatky v Bohušovicích bude nutné provést současně i přeložku vodovodu, kanalizace a veřejného osvětlení. Proto je úplná uzavírka naplánovaná na tak dlouhou dobu. „Na letošní rok ještě plánujeme opravy dalších úseků. Jedná se například o opravu povrchu silnice z Radovesic do Chotěšova, dále z Počeplic až na hranice s okresem Mělník, silnici v lovosické čtvrti Holoubkov nebo o úsek z Pístů až na křižovatku silnice číslo 246 u Nížeboh,“ popsala Kostnerová.

Opravy i přímo v Litoměřicích

Opravy se po letech dočkala i spojnice mezi Dubičnou a Konojedy na Úštěcku, na které měla uzavírka pro veškerou dopravu skončit podle plánu dnes. Zhruba dvoukilometrový úsek silnice byl léta samý výmol a řidiči na ní museli být velmi obezřetní. „I když trasa není příliš využívaná, my místní jsme po opravě této silnice volali už několik let. Konečně jsme se dočkali,“ řekl s úlevou Josef z Dubičné.

Ilustrační foto
Uzavírky ulic čekají na řidiče a návštěvníky Litoměřic i o prázdninách

Opravy a omezení na silnicích se nevyhnuly ani okresnímu městu. V Žernosecké ulici, kde nyní probíhá oprava dešťové kanalizace, musí řidiči až do 30. srpna počítat s kyvadlovým provozem. Jen 21. a 22. července a 4. a 5. srpna se ulice pro auta uzavře úplně. „Na opravy kanalizace v Žernosecké ulici v Litoměřicích bude navazovat ještě oprava povrchu vozovky, a to až ke kruhovému objezdu v ulici Na Valech,“ upozornila Kostnerová.

Dopravním problémům se přes léto nevyhnula ani podřipská metropole. Například do 10. srpna je v Roudnici nad Labem uzavřená část Kratochvílovy ulice. Jednosměrný provoz platí i mezi kruhovými objezdy na Špindlerově třídě. Po objízdných trasách jezdí i autobusy linek Ústeckého kraje.

Dojemné uvítání čekalo u kina Máj na dívky z Puellae Cantantes - dívčí pěvecký sbor poté, co se vrátily domů do Litoměřic ze světové olympiády pěveckých sborů v Jihoafrické republice
FOTO: Dívčí pěvecký sbor Puellae Cantantes čekalo dojemné přivítání