„Realizovat nové rozmístění značek budeme v letošním roce, takže tomu věnujte prosím pozornost a nejezděte jen ze zvyku,“ prosí starostka Třebenic Martina Patrovská. Radní hodlají postupně řešit problematická místa, kde je vyšší riziko ohrožení bezpečnosti.

Cizích řidičů se asi nejvíce dotkla nová úprava značení na Paříkově náměstí, kde je největší provoz ve městě.

„Trápilo nás zde množství projíždějících a parkujících aut podél dvou školních budov, kde procházejí žáci. Zaparkovaná vozidla tu často blokují průjezd hasičů či lékařů a přístup k obchodům,“ uvedla Patrovská.

Horní část náměstí je tak nově jednosměrná a na vyznačených parkovacích místech na celém náměstí lze přes den parkovat maximálně po dobu jedné hodiny, což je pečlivě kontrolováno hlídkou městské policie.

Ilustrační foto.
Muž vylezl na sloup a hrozil sebevraždou. Policisté s ním vyjednávali pět hodin

„Prozatím upozorňujeme a jsme tolerantní, zatím nepokutujeme. Tato změna se během měsíce, co je v platnosti, osvědčila a myslím, že jsme pomohli i živnostníkům na náměstí. Setkali jsme se ale i s řadou negativních ohlasů,“ říká Patrovská.

Většina podnikatelů tuto změnu vítá. „Parkování se rozhodně zlepšilo a co se týká zásobování, vychází nám město vstříc a můžeme u obchodu parkovat i déle, než hodinu, takže člověk nemusí běhat a neustále přeparkovávat,“ pochvaluje si nové dopravní opatření provozovatel zahradnictví na Paříkově náměstí.

Postupně se dále uleví vjezdu do města od Lovosic, kde bude majitelům domků podél komunikace nabídnuto náhradní parkování na novém parkovišti, vybudovaném na místě polorozbořeného domku, který město odkoupilo právě za tímto účelem. Parkování aut podél jedné strany silnice je podle obce již neúnosné z hlediska bezpečného průjezdu, město proto po třech letech vyjednávání odkoupilo dům č. p. 221 v Tyršově ulici, po jehož demolici vznikne na pozemku díky získané dotaci ještě letos parkoviště pro osm automobilů.

„Věřím, že změny budou určitě k dobru věci. Je to sice po tolika letech nezvyk, ale už je znát, že náměstí to prospělo. My si holt zaparkujeme dál a dojdeme kousek pěšky, neublíží nám to,“ usmívá se řidič Pavel.

Dalších míst, kde chce radnice provádět změny v dopravě a zvyšovat tím bezpečnost a komfort obyvatel je hned několik. Jde například o Sokolskou ulici, kde chybí chodník, dále ulice Loucká, Dlažkovická, Havlíčkovo náměstí nebo Zimmerova ulice.

Ve Štětí vyrůstá nová loděnice v rámci Labe arény.
FOTO: Nová loděnice ve Štětí odolá i stoleté povodni