Roudnice nad Labem, Libochovice i další města a obce mají na svých Úřadech práce vyvěšené upozornění na podezřelé osoby nabízející placenou službu sKarty. Ta je však zdarma.

„Upozorňujeme příjemce sociálních dávek, že veškeré úkony s vydáním sKaret jsou zdarma a provádí je výhradně Úřad práce. K vyzvednutí karty budou písemně vyzváni a do té doby výplata dávek probíhá stávajícím způsobem," informují pracoviště Úřadu práce.

Případ, který vzbudil vlnu pozornosti, se stal na Mělnicku v Ledčicích. „Já jsem se tuto zprávu dozvěděla přímo od své maminky, která mi volala, že jí oslovili dva muži a nabízeli jí za úplatek sKartu. Říkali, že bez ní si nebude moci vyzvednout své dávky a nabízeli, že jí pomohou vše vyřídit. Ona však již kvůli dřívější neblahé zkušenosti s podvodníky ví, že má při takovýchto podezřelých případech raději zavolat a přesvědčit se, co jí je vlastně nabízeno. V blízkosti byla naštěstí sousedka, která poradila, aby se maminka zamkla ve svém bytě a přivolala pomoc," vysvětlila zaměstnankyně Úřadu práce Libochovice.

„O dalších podobných případech zatím nevíme. Raději však občany varujeme, aby při podobné situaci věděli, že se jedná o podvod," doplnila Marcela Bartošová z ústecké krajské pobočky Úřadu práce České republiky, která na věc upozornila.

Pokud na podobné podvodníky narazíte, zavolejte raději Policii ČR.


Co je sKarta?

Jedná se o karty sociálních systémů, které od srpna vydává zdarma Úřad práce. Prostřednictvím těchto kreditních karet si mohou příjemci sociálních dávek od srpna svou podporu vybírat z nově zřízených účtů. Ne však všichni. Některým občanům se karta dostane až v lednu.