Žitenická stezka Zemí hradů
Žitenická stezka Zemí hradů je určena zejména pro ty pěší turisty, kteří se na Třebušínsko chtějí vydat z Litoměřic, případně naopak pro ty, kteří chtějí svůj výlet v Litoměřicích završit.

Stezka vede od litoměřického horního nádraží přes
pozoruhodný skalní útvar „Kočka", Žitenice a Pohořany na Dlouhý vrch, kde se spojuje se Zlatou stezkou. Po ní pak lze pokračovat přes Staňkovice do Třebušína. Celá trasa z Litoměřic takto měří asi 15 km. Pro zpestření výletu lze využít Podřipský motoráček nebo Cyklobus i pro pěší. Podřipský motoráček vás zaveze během prázdninových sobot ze směru Roudnice nad Labem na horní nádraží v Litoměřicích a Cyklobus i pro pěší vás přiblíží k Mukařovu, odkud můžete svůj výlet také začít.

Třebušín
Třebušín je municipalitou velmi starou. Již roku 1169 zde – na dnes zcela zaniklé tvrzi – seděl Bleh z Třebušína. Posléze Třebušín náležel johanitům, býčkovické komendě Řádu německých rytířů, Vartem-berkům, Dubanským z Duban a Hostákovským z Arklebic, kteří si zde postavili tvrz, 
později přestavěnou na zámek. Historie obce je však 
především nerozlučně spjata 
s husitským vojevůdcem Janem Žižkou, který si na kopci nad Třebušínem dokonce postavil svůj hrad Kalich. Kališnickou tradici si místní každoročně připomínají na počátku července, kdy se v Třebušíně pořádají „Husitské slavnosti".

Více na: www.ceskestredohori.info, www.trebusin.cz, www.stredohori-podripsko.cz