Bezprostředně totiž hrozilo, že přístupová cesta náporu vody neodolá a definitivně se zřítí. Návoz kamení doporučil přizvaný statik poté, co se na krajnici silnice objevilo několik trhlin a další velkou vytvořil tlak vody přímo uprostřed vozovky. Ta se rozevřela v nejširších místech zhruba jedním centimetrem a na délku měřila zhruba šest metrů.

„K silnici navážíme doslova stovky Tater, abychom zamezili jejímu ujíždění. Proud ji podtrhuje stranou od zatopeného sportovního areálu a voda ji omílá i ze strany od plaveckého bazénu," uvedl místostarosta Roudnice nad Labem Vladimír Urban. Právě na stranu od plaveckého bazénu navážely nákladní vozy tuny kamení a utvořily tam již zhruba tři metry širokou cestu, která vede od křižovatky silnice ke starým Vědomicím až téměř k prvnímu pilíři mostu.

Podle kontrolních výplní prasklin v silnici sádrou se dá soudit, že silnice se přestala bortit, neboť kontrolní sádrové záplaty nevykázaly známky poškození. Těžké vozy však pro jistotu vozily kamení i během včerejšího dne. Vozovce pravděpodobně pomohlo i zamezení přístupu těžkých vozidel na most, pochopitelně vyjma vozů integrovaného záchranného systému.

Samotný most se během včerejšího dne v ohrožení nenacházel, ale jeho situace se zdála být v jednom okamžiku již kritická. „Došlo totiž k zatopení jednoho ložiska v horní části mostního pilíře stranou u Vědomic," popsal starosta Roudnice nad Labem Antonín Rous. Přizvaný statik označil situaci za zcela kritickou až při zatopení dalšího pilíře, ke kterému v té době již scházel zhruba metr.

„Pokud by došlo k zatopení ložisek i na druhém pilíři, hrozilo by při nárazu plovoucích kmenů zřícení mostu," uvedl roudnický starosta Antonín Rous. Přizvaný statik most dokonale znal, neboť byl hlavním projektantem jeho opravy před několika lety. Nic z jím narýsovaných scénářů se však nepotvrdilo.

Naopak rozvodněné Labe se začalo během dne z roudnických ulic pomalu stahovat. To znamenalo i na čas zobousměrnění provozu po roudnickém mostě. „S definitivním zobousměrněním počítáme ve večerních hodinách," uvedl včera odpoledne starosta Antonín Rous.

Roudnický most byl jedním z prvních železných mostů postavených na našem území. K jeho otevření došlo v roce 1910 a do dnešních dob se dočkal celkem tří oprav. Jeho funkci plnil dříve třetí kamenný most v zemi postavený v roce 1333.


Lidi bez domova přijel utěšit prezident Havel

Několik přeletů nad zaplaveným územím Litoměřicka absolvoval i prezident ČR Václav Havel. Delegace se po přeletu snesla do prostor litoměřických kasáren Pod Radobýlem, kde se prezident setkal se zde ubytovanými občany, kteří museli být evakuováni ze svých domovů v Terezíně a Bohušovicích nad Ohří. Všichni členové delegace (kromě Václava Havla také náčelník gen. štábu Jiří Šedivý a Romano Prodi, zástupce komise EU) se shodli na tom, že situace na Litoměřicku je skutečně kritická a to především v oblasti dopravy.


Roudnice se stala centrem pomoci

Roudnice nad Labem - Záchranáři z Pardubic jsou momentálně zámeckými pány na roudnickém zámku. Spolu s nimi je v objektu ubytována řada vojáků základní služby, všichni jsou připraveni na pomoc postiženým oblastem.

„Všichni čekají až opadne voda a budou moci vyjet na pomoc postiženým oblastem," uvedl starosta Roudnice Antonín Rous.

Záchranáři se do města přesunuli mimojiné kvůli jedinému průjezdnému silničnímu mostu přes řeku.

Další pomocí Roudnice ostatním je letiště, respektive vybudovaný sklad, v němž je připravena hmotná pomoc postiženým obcím na Litoměřicku. „Ve skladu jsou například přikrývky či nápoje, které budeme na žádost starostů distribuovat," uvedl Antonín Rous.


Město zásobovali provizorně přes Oparenské údolí

Lovosice - Kvůli zaplavení řady silnic byla zamezena také cesta z Lovosic do Ústí nad Labem pro dodávková vozidla obchodníků nejen z Lovosic, ale i z dalších okolních obcí. Z toho důvodu byla vyznačena nouzová komunikace pro osobní vozy a menší dodávky přes Oparenské údolí, Velemín, Hrušovku a další obce.

V údolí, kam je běžně zakázán vjezd automobilů, byly odstraněny kovové zábrany, aby auta mohla mimořádně projet do Ústí nad Labem a Teplic, kde je řada zásobovaných velkoobchodů.

Deník Litoměřicka 17. srpna 2002