„Letos nás čeká hubenější rok," okomentoval stručně současnou situaci předseda Potravinové banky v Ústeckém kraji Miroslav Franc.

Důvod, proč tomu tak je, je podle něj konec evropského projektu, který bankám zajišťoval pravidelný přísun základních surovin. „Zásobování moukou, těstovinami a dalšími trvanlivými potravinami v tunách je tak konec," sdělil Franc. Nový obdobný projekt se podle jeho slov přitom má znovu rozběhnout až v příštím roce.

Potravinová banka se sídlem v Litoměřicích se nyní proto musí spolehnout především na přebytečné potraviny z tuzemských obchodních řetězců.

„Dlouhodobě spolupracujeme s ústeckým Globusem, Albertem, Tescem. Příležitostně přispívají i další," řekl Miroslav Franc.

Spolupráce by podle něj ale mohla být lepší, kdyby markety nemusely platit povinnou 15% darovací daň. „Ve většině evropských zemích se daň na darované potraviny nevztahuje. Zatím to ale nevypadá, že by se u nás legislativa měla změnit," posteskl si Franc.

Naposledy potravinovým bankám pomohli i lidé ze severu Čech. V historicky první Národní potravinové sbírce zákazníci v obchodech v celém kraji sebrali přes pět tun potravin. „Všichni byli úžasní," pochvaloval si předseda litoměřického sdružení. Přesto jsou zásoby už pryč.

„Zásoby nashromážděné při listopadové sbírce jsme do ledna rozdali," sdělil Franc.

Neziskovým organizacím tak potravinová banka v současnosti musí rozdávat méně, některé přestaly s odběrem úplně. „Je to znát, že potravin není tolik. Banka nám dává především trvanlivé potraviny, jako mléko nebo těstoviny. Např.  zeleninu či pečivo se snažíme získat od sponzorů z města a okolí," sdělila ředitelka litoměřického dětského domova Radka Badinková.

Pravidelných odběratelů má krajská potravinová banka celou dvacítku. Patří mezi ně například Klokánky, Diakonie nebo hned několik poboček sdružení Naděje.

„Přizpůsobili jsme se a v rámci potravinové pomoci pro naše klienty vydáváme zkrátka jen ty potraviny, které v současnosti máme k dispozici, většinou ty s kratší dobou spotřeby. Dárců trvanlivých potravin moc není," uvedla vedoucí litoměřické Naděje Petra Smetanová.

Podle ní se má potravinová banka se sídlem v Litoměřicích více snažit o zapojení místních firem a podnikatelů do této pomoci.

„Najali jsme kvůli tomu novou ředitelku fundraisingu, která se shánění sponzorů bude věnovat na plný úvazek. Zkrátka je potřebujeme," uzavřel Miroslav Franc z potravinové banky. Vloni úspěšnou sbírku mezi lidmi chce sdružení zopakovat už letos na podzim.