Litoměřická Potravinová banka s iniciativou Zachraň jídlo proto hledají dobrovolníky, kteří by s nimi jezdili k zemědělcům nechtěnou úrodu sklízet, tedy paběrkovat. Na stůl přijde sociálně slabým i dětem z Klokánku. Co z toho budou mít nadšenci kromě dobrého pocitu? Okusí zač je toho loket v zemědělství a poznají prima partu.

Paběrkování přinesla do Čech iniciativa Zachraň jídlo před pěti lety. „Spolupracujeme s dobrovolníky a potravinovými bankami, které distribuují čerstvé jídlo do charit a dětských domovů,“ vylíčila Anna Strejcová z iniciativy. Té se od roku 2015 podařilo nasbírat už 33 tun jídla.

S platformou spolupracuje i Potravinová banka v Litoměřicích, která rozváží přebytečné jídlo ze supermarketů po celém Ústeckém kraji. Společně teď shání nadšence z Litoměřic a okolí, kteří by jezdili sbírat plodiny k zemědělcům. Na Litoměřicko kvůli tomu dosud přijížděli hlavně dobrovolníci z Prahy.

„V posledních dvou letech jsme vyzývali i místní, ale neúspěšně,“ podotkl Martin Vágner z litoměřické Potravinové banky. Jen minulý rok se k práci přidali klienti zdejší Naděje. Dobrovolníci paběrkovali například na polích společnosti Agrokomplex Ohře v Bohušovicích nad Ohří nebo u zemědělce Karla Tachecího v Budyni nad Ohří.

Vágner by kromě řad dobrovolníků rád ještě rozšířil síť zemědělců z regionu, u nichž by mohli paběrkovat.

Koordinátor Potravinové banky si pochvaluje třeba spolupráci s ovocnářem Jiřím Vojíkem z Maškovic. U sadaře dobrovolníci nasbírali 1,5 tuny jablek. „Byl úžasný, mohli jsme k němu přijet několikrát. Vypadá to, že budeme spolupracovat i v této sezoně,“ uvedl Vágner.

Vojíkovi je účel paběrkování sympatický. „Pokud bude dobrá úroda, můžou letos přijet znovu,“ uvedl ovocnář. „Meruňky sice minulý týden pomrzly, ale jabloní, které mám na několika hektarech, se letos mrazíky nedotkly,“ doplnil sadař.

Paběrkovat se obvykle jezdí od června do října v závislosti na počasí. „Po domluvě se zemědělcem přijede na pole dodávka potravinové banky a dobrovolníci během 2-3 hodin nasbírají až stovky kilogramů plodin,“ popsala Strejcová. Zemědělec poskytuje přebytky zdarma a nadšenci věnují dobré věci svůj čas. Během výjezdu si vyzkoušejí fyzickou práci na poli a blíže se seznámí s tím, jaká je praxe v zemědělství.

Výsledkem paběrkování je velké množství čerstvé a lokální zeleniny nebo ovoce, které dostanou zdarma klienti potravinové banky. Plodiny jsou vítaným zpestřením běžné stravy, kterou banka dodává potřebným. „Ovoce a zeleninu naše děti velmi vítají. Často totiž na stole nebývají,“ potvrdila vedoucí litoměřického Klokánku Ivana Prudičová.

Máte zájem pomoct ohroženým dětem a dalším potřebným a stát se paběrkářem? Přihlaste se do facebookové skupiny Paběrkování po Litoměřicku, případně Martinu Vágnerovi na e-mail distribuce@pbuk.cz či telefonní číslo 778 491 959. Více o paběrkování se dozvíte na webu zachranjidlo.cz/paberkovani a naživo také po promítání filmu Neboj se a jez! 22. května od 18 hodin v Knihovně Karla Hynka Máchy v Litoměřicích.