Ten by mohl být vhodným prostorem k umístění orientálních či egyptologických expozic. První diskuse dopadla pozitivně – na projektu se může začít pracovat.

„Jednání se zúčastnila první náměstkyně ministra kultury, zástupce Národní galerie, zástupce Národního muzea, krajského úřadu, proděkan filosofické fakulty, ředitelka Národního památkového úřadu, William Lobkowicz a město. Jednali jsme o možnosti spolupráce s Národním muzeem i Národní galerií.  Všechny instituce se vyjádřily v tom smyslu, že si spolupráci v tomto směru představit dovedou," informoval místostarosta Roudnice nad Labem Michal Cihla.

Všechny dotčené subjekty se shodly na tom, že rozměr projektu je značný a proto je nutné při jeho zpracovávání  a realizaci počítat s větším časovým horizontem. Přesto se místostarosta nebrání myšlence, že by se expozice na zámek instalovaly již za dva roky.

„Budu usilovat o to, aby byla první část expozice otevřená do dvou let. Je to však pouze mé přání. Čeká nás dlouhá cesta – po projektové i finanční stránce.  Každá instituce má na zajištění své expozice velké nároky, záměr však schvalují všichni," doplnil místostarosta.

„Kraj je této vizi nakloněný. Jako další možnost vidíme také otevření roudnické pobočky Destinační agentury České středohoří, která sídlí v gotickém hradě v Litoměřicích. Mohli bychom přispět i částí depozitáře s názvem „staré umění". K tomu však potřebujeme zajištění správné teploty, klimatizačního zařízení, zabezpečení a podobně. O nákladech se nemluvilo, kraj však do cizího majetku investovat nemůže. Rekonstrukci prostor tedy nezajistí. Zmíněnou expozici však zajistit dovedeme," dodala krajská radní a zástupkyně krajského úřadu Jana Ryšánková.

Pondělní jednání, které se v této kompletní sestavě všech zúčastněných subjektů uskutečnilo poprvé, však konečně odstartovalo práci na konkrétní koncepci představeného záměru.   Významná byla hlavně účast syna a oprávněného zástupce majitele nemovitosti Williama Lobkowicze, který  uvedl, že se takový projekt ve spojení zmíněných institucí jemu i jeho rodině zamlouvá.