Dva dny po rozsvícení litoměřického vánočního stromu oslavili příchod adventu i v Lovosicích. Svařák tekl proudem a několik stovek lidí si na vánočních trzích navozovalo sváteční náladu.

Úderem deváté hodiny začala v kostele sv. Václava, stejně jako ve většině kostelů na Litoměřicku, první adventní bohoslužba. V jejím úvodu byla zapálena první svíčka na adventním věnci, který patří k tradičním předvánočním symbolům. Před zapálením ho požehnal před zraky desítek věřících kněz Roman Depa.

V Litoměřicích slavnostně rozsvítily vánoční strom.
FOTO: Tisíce lidí sledovaly rozsvícení litoměřického vánočního stromu

V tu dobu už probíhaly na Václavském náměstí přípravy na vánoční trhy. Od 11. hodiny dopoledne lákaly místní na stánky s občerstvením nebo výrobky řemeslníků.

„S přípravami jsme začali už v sedm ráno. Stánkaři oproti loňsku dorazili naštěstí všichni, takže už jen budeme čekat na příchod návštěvníků a večerní rozsvícení vánočního stromu,“ řekl během dopoledních příprav Antonín Němec z Kulturního střediska Lovoš.

Pro stánkaře jsou letošní vánoční trhy poslední, kdy nemusí řešit elektronickou evidenci tržeb (EET). Účtenku za svařák vám stánkař bude muset vydat až od března příštího roku.

Tradiční vánoční jarmark v Třebenicích.
FOTO: Na třebenickém náměstí zavoněl vánoční svařák a rozzářil se stromek

„Je to pro nás překážka a za rok už nás tady nepotkáte,“ tvrdil prodejce stánku s cukrovinkami. Jiní jsou rozhodnutí se s EET poprat. „I když je to pro nás velká investice a komplikace, pokladnu pořídíme a budeme fungovat dál. Snad jen nebude vadit provozu zařízení velká zima,“ přemýšlel sousední stánkař.

PRODEJ RYB MÁ VÝJIMKU

Jeho obavy nejsou úplně od věci v mrazech nefungujícími tablety a EET pokladnami se zabývala vláda kvůli podnětu rybářského svazu. A výsledek? Účtenku za kapra letos nedostanete. Předvánoční prodeje ryb čeká od 14. do 24. prosince výjimka z EET.

Ozdobený strom se na lovosickém náměstí rozsvítil krátce před 18. hodinou a fasády okolních domů ozdobila velká laserová show, která letos nahradila ohňostroj. Během odpoledního doprovodného programu se pak představil pěvecký sbor Vocal Friends, zpěvák Jakub Koch nebo populární popový zpěvák, skladatel a textař Pavel Callta.

„Naše děti si to moc užily. Líbil se jim živý betlém se zvířátky a posílání přání Ježíškovi balonkem,“ chválila oslavy mladá maminka Markéta. „K zamyšlení je možná jen to, kde ta stovka balonků potom skončí a za jak dlouho se rozloží,“ dodala.

Tradiční vánoční jarmark v gotickém hradu.
FOTO: Lidé si nakoupili, děti zazpívaly. Na hradě proběhl adventní jarmark