„Oprava už je dokončena, loď je naprosto v pořádku, ale v Labi je málo vody. Nemůže proto přeplout z Děčína do Litoměřic, abychom nastartovali plavby dle letošního řádu," vysvětlil Karel Svoboda, provozovatel lodi.

Současně ujistil, že poškození povodní nebylo nijak zásadní. „Při přesunu do chráněného přístavu v Lovosicích, když už začínala povodeň, jsme něco chytili do šroubu. Loď proto po povodni musela raději ven," doplnil Karel Svoboda.

Ten nyní vyjednává s vodohospodáři, aby „pustili vlnu", po které by při zvýšené hladině Porta Bohemica mohla proplout problematický úsek Labe mezi Děčínem a Ústím. Problém je však podle Svobody v tom, že dostatek vody už není ani v Labi. Žádaná vlna by musela přitéct až z vltavské kaskády.

Provoz turistické lodi je tak přerušen už téměř dva měsíce. Letos plula podle plavebního řádu v květnu a několik dní v dubnu.

Letošní novinkou je ukončení společnosti Labská paroplavební, kam města přispívala na provoz lodi. Plavby proti proudu na Roudnici a Štětí byly totiž nerentabilní. Podobně to bylo i ve směru do Ústí. V novém plavebním řádu tak zůstaly jen oblíbené okružní plavby na Portu Bohemiku, píšťanskou pískovnu a zpět do Litoměřic se zastávkou v Lovosicích.

Provozovatel slibuje také několik akcí na zpestření, například přepadení lodi pirá- ty z Labibiku. Představitelé měst, kam nyní loď běžně nepluje, se s provozovatelem dohodli, že si plavidlo, které pojme až 300 cestujících, objednají na mimořádné akce jako městské oslavy, nebo vinobraní.