Prvních osmdesát uprchlíků našlo dočasný domov v bývalé vojenské ubytovně v Dykově ulici. K dispozici tam mají byty s kuchyňkou. V případě potřeby budou Litoměřice připraveny uvolnit i další objekty. Jedním z nich je bývalý azylový dům v Želetické ulici, jehož provoz byl ukončen na konci loňského roku. V těchto dnech tam právě probíhají přípravy na otevření koordinačního centra pro pomoc Ukrajincům.

„Nabídne kompletní poradenský servis i okamžitou pomoc, včetně té psychologické. Připraveny máme zdravotníky i pracovníky se znalostmi migrační politiky, včetně překladatele,“ informovala ředitelka Charity Litoměřice Karolína Wankovská.

Setkání na Mírovém náměstí v Litoměřicích na podporu Ukrajiny.
FOTO, VIDEO: Lidé v Litoměřicích vyjádřili podporu válkou zasažené Ukrajině

Podle mluvčí města Evy Břeňové by právě toto místo mělo být tím prvním, na které se ukrajinský občan obrátí.

„Následovat totiž musí registrace u cizinecké policie, přihlášení se ke zdravotnímu pojištění a další nezbytné kroky. Chybět nebudou ani navazující služby pro rodiny s dětmi, jako je například zdravotní péče, možnost docházky do základní či mateřské školy, stravování v Centrální školní jídelně, jazykový kurz a podobně,“ vysvětlila Břeňová.

Mezitím městu přicházejí nabídky ubytování od okolních obcí nebo od biskupství. Využity budou poté, co dojde k zaplnění centrálních objektů, které město provozuje ve spolupráci s charitou.

Příští týden v úterý, 8. března, se mimořádně sejdou zastupitelé, kteří projednají uvolnění jednoho milionu korun na pomoc Ukrajině. „Půl milionu korun odešleme na Ukrajinu prostřednictvím celorepublikové sbírky Charity ČR, dalšího půl milionu půjde na k tomuto účelu zřízený speciální účet Charity Litoměřice, z něhož bychom financovali zajištění potřeb pro ukrajinské občany ubytované v Litoměřicích,“ nastínil představu vedení města starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

„Vzhledem k tomu, že nikdo neví, jak dlouho bude válečný konflikt na Ukrajině trvat, připravuje město Litoměřice podmínky nejen pro okamžitou, ale i dlouhodobou pomoc ukrajinským občanům. Spolupráci při hledání zaměstnání například nabídla v tomto směru Okresní hospodářská komora Litoměřice,“ doplnila mluvčí města.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Hoření ulici v Ústí nad Labem
V Ústí začalo fungovat krajské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny

Na několik rodin z Ukrajiny se připravuje také Úštěk. Tamní starosta Jan Mazíni informoval, že po schůzce se zástupci skupiny ukrajinských mužů, kteří v Čechách pracují a jsou ubytováni v kempu u Jezera Chmelař, se dohodli, že do města přijedou jejich ženy a děti.

„Jedná se celkem o deset rodin. Ubytování pro ně nabídli i naši občané, jedná se zatím o jeden byt a jeden dům. Další dva volné byty může nabídnout město. V případě, že by tyto kapacity nestačily, můžeme poskytnout také zateplené a vytápěné chaty v kempu u jezera,“ sdělil Mazíni, který o případném poskytnutí azylu pro uprchlíky jednal také s majiteli úštěckého hotelu Patriot. Ten je už řadu měsíců prázdný a nevyužívaný. Brzy si ho ale má převzít nový majitel.

Pro ženy a děti, které jsou nyní na cestě do Úštěka, vyhlásilo tamní Komunitní centrum Ba-vlnka materiální sbírku. Potřeba jsou hygienické potřeby, základní léky, náplasti či obvazy, dětská výživa, trvanlivé potraviny, minerálky nebo čaje.

Ruské tanky - Ilustrační foto
Děti válka děsí, jak o ní mluvit? Nezahlcujte je, hlavní je dodat pocit bezpečí

Připraveno na příchod lidí prchajících před válečným konfliktem je i město Štětí. Jeho mluvčí Pavel Hoznédl uvedl, že k dispozici jsou ubytovací kapacity v Hotelu Sport, který město vlastní. „Aktuálně se jedná zhruba o dvanáct míst v bytech s kuchyňkou. Mapujeme i situaci ohledně využití městských bytů,“ uvedl Hoznédl s tím, že vedení města úzce spolupracuje i s vedením Sportovních klubů Štětí, které disponují ubytovacími kapacitami. Ti pomoc zařizují po vlastní ose prostřednictvím oficiálních webů pro pomoc uprchlíkům.

„Na městských webových stránkách bude zprovozněn speciální link, kde budou odkazy pro soukromé dárce, linky na další důležité instituce a rady, kam se obrátit v případě, že bude chtít kdokoliv přijít s pomocí,“ doplnil mluvčí.

Důležité kontakty:

Litoměřice:
- Zabezpečení ubytování: Renáta Jurková, tel. č. 731 510 133 Václav Härting, tel. č. 721 616 715
- Evidence ubytování, evidence ubytovaných, nabídky na ubytování: Pavel Kolařík, tel. č. 777 365 527 Klára Vinklerová, tel. č. 778 424 307
- Koordinační centrum Želetice (obecné poradenství, vyřízení dokladů, zabezpečení překladatele, zabezpečení zdravotnictví, humanitární a materiální pomoc): Jakub Ružbatský, tel. č.: 731 402 435 Karolína Wankovská, tel. č.: 739 173 222
- Školství + stravování cestou CŠJ: Andrea Křížová, tel. č.: 734 783 307
- Pomoc při zprostředkování zaměstnání: Marcela Škrancová, tel. č. 734 783 306
- Číslo speciálního účtu Charity Litoměřice na pomoc Ukrajině - ČSOB a.s., č.ú. 295034610/0300, VS: 2402

Úštěk:
- Nabídky ubytování: diasnikova@mesto-ustek.cz

Lovosice:
- Nabídky ubytování, potravin, hraček, oblečení: 603 295 492, 724 180 508