Informace se nakonec dostala, sice oklikou, ale přesto, k Renatě Jurkové, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu v Litoměřicích, která se s postiženou matkou spojila a domluvila s ní setkání hned na pondělí.

Případ rodiny v krizi se netýkal jen víkendu, odbor sociálních věcí i další instituce se jím zabývají již delší dobu. „S paní Kötelesovou jsem hovořila v sobotu odpoledne a byla jsem informována, že o děti i o majetek je postaráno, a k dalšímu vysvětlení jsme si domluvily schůzku v pondělí na našem úřadu. O zabezpečení rodiny i majetku se byla přesvědčit i hlídka městské policie. Navíc jsem dostala informaci, že dvě děti, které navštěvují základní školu, odevzdaly už v pátek učebnice a rozloučily se s ředitelem s tím, že se stěhují na Nymbursko," uvedla Renata Jurková.

„Není pravda, že by v Litoměřicích pomoc nefungovala, například Odbor sociálně-právní ochrany dětí má u nás nepřetržitou pohotovost, aby na základně informací od policie okamžitě řešil případy, jako byl právě u dotčené rodiny. Jsme propojení jak s Domovem pro matku a dítě, tak s Nadějí, kde rodinu nechají přespat alespoň přes kritickou noc," dodala Jurková.

Stěhují se
V pondělí odpoledne se nám podařilo zjistit, že matka sice na úřad nedorazila, ale vedoucí Jurkovou ubezpečila po telefonu, že děti mají dočasně kde spát, dostaly teplé jídlo a bylo o ně postaráno. Dnes nebo nejpozději ve středu se všichni přestěhují k příteli v Nymburku.

„Přes tato ubezpečení budu paní Kötelesovou následně kontaktovat, aby mi potvrdila, že všechno dopadlo v pořádku. Navíc budu o problému informovat kolegy na OSPOD v Nymburku," dodala Renata Jurková.

Případ rodiny s řadou nevyřešených souvislostí, respektive jeho řešení, může být příkladem pro veřejnost, kam se obrátit o pomoc.