Poté by po D8 údolím Českého středohoří mohlo projet 70.000 aut za den. Novinářům dnes podrobnosti k letošním změnám řekl šéf dopravní policie Ústeckého kraje Jiří Ušák. V dálnice se v Ústeckém kraji letos mění silnice R7 z Loun přes Chomutov do Německa a silnice z Teplic přes Bílinu a Most do Chomutova.

Zvýšení počtu dopravních nehod na D8 je podle Ušáka téměř jisté. „Dnes policisté z dálničního oddělení řeší dvě tři nehody denně, pak jich bude třeba deset a na takovou zátěž se musí připravit," vysvětlil. Policisté se proto zapojili do práce kolegů v krajském městě, kde pomáhají s vyšetřováním nehod. „Musí trénovat, aby dokázali rychle nabrat podstatné věci k nehodě, zapsat a jet k další," popsal Ušák.

Na dálnici D8 se podle předpokladu policistů přesune většina dopravy, která doposud zatěžuje cestu z Lovosic do Ústí podél Labe a silnici z Lovosic do Teplic přes kopce. „Může se stát, že D8 odlehčí i dálnici D5 na Plzeňsku, protože bude pro mnoho řidičů komfortnější jet z Prahy přímo do Drážďan," uvedl Ušák. Podle něj se může zopakovat situace z Terezína, kde stávaly dlouhé fronty kamionů, než se zprovoznila D8 do Lovosic. Nyní je tam provoz minimální. „Očekáváme velké zklidnění na okolních komunikacích," zdůraznil Ušák.

Nejrizikovějšími úseky jsou na D8 podle Ušáka příhraniční tunely. „Řidiči nejsou zvyklí na proměnlivé značení u tunelů a stává se, že po uzavření tunelu ještě pět až deset aut projede," zmínil.

Pro samotné policisty může být rizikový pohyb na dálnici. Policisté v Ústeckém kraji si proto pořídili speciální návleky na nohavice s dvěma reflexními pruhy, aby byli dobře vidět i za tmy či v mlze. Novinku mají zatím jediní v republice.
Kontrolovat jízdu na dálnici pomohou policistům kolegové z Německa a také nová technika.

„Ke skrytému dohledu na bezpečnost provozu máme nové vozidlo s vybaveným radarovým systémem, kamerami, s umístěným světelným zařízením skrytě za zadním sklem, které měří rychlost v obou směrech. Dokáže zjistit, zda není auto na seznamu odcizených, a mnohé další věci," uvedl Martin Sochr z dopravní policie. „V Ústeckém kraji se celkem bude pohybovat po silnicích sedm takovýchto nových vozidel a ještě dva další starší vozy," doplnil.

Práci mají nyní dopravní policisté se změnami značení. Rychlostní silnice se totiž mění v dálnice, na kterých však řidiči osobních vozů nepotřebují dálniční známku. Jako dálnice tak bude nově označena silnice R7 z Prahy přes Louny a Chomutov na Horu Sv. Šebestiána a silnice I/13 v úsecích mezi Teplicemi, Bílinou, Mostem a Chomutovem.

„Měnit se bude rychlost z dosavadních 90 kilometrů na 130 kilometrů v hodině, upravena bude rychlost u nájezdů a sjezdů," uvedl Ušák.