Vypáčená zinková rakev uložená počátkem minulého století jasně dokládá násilné vniknutí. Téměř sto let stará lebka zesnulé se povaluje dva metry od vyříznutého otvoru v kovové rakvi. Vše je jasné i tento hrob byl vykraden, i tato hrobka se stala terčem zvrhlých zlodějů, kteří vykrádali hroby v Ústeckém kraji.

„Na základě příkazu státního zástupce zde dnes probíhá exhumace mrtvol. Nejde však o vytahování těl, ale o vnitřní prohlídku hrobek, které měly být napadené a z jejichž napadení podezříváme osoby obviněné již v minulé době. Jména uvést nemůžeme. Jedná se však o ty samé dvě osoby, které jsou trestně stíhané od ledna tohoto roku. Na základě příkazu probíhá v těchto chvílích prohlídka celkem 52 hrobek, a to na hřbitovech v Litoměřicích, Třebenicích, Roudnici nad Labem, Hoštce a na Děčínsku,“ uvedl exkluzivně pro Deník vyšetřovatel kriminální policie Martin Münster. Podle informací Deníku se s největší pravděpodobností jedná o hrobky, které navštěvovalo „hrobařské“ duo Aleš Lexa Oldřich Pechánek.

Tyto hrobky policie předběžně ohledala zvenku již při prvním nahlášení případů. Při exhumaci, tedy spíše prohlídky hrobek a ostatků, policie zjišťuje, zda se skutečně jedná o vykradené či pouze poškozené hrobky.

Deník byl u otevření a kontroly přibližně deseti hrobek na litoměřickém hřbitově. Každá z nich nasvědčovala násilnému vniknutí a manipulaci s ostatky. Hrobek, které včera kriminalisté prohledali, bylo na litoměřickém hřbitově čtyřicet.

„Je zřejmé, že způsob provedení je úplně stejný, jako u ostatních zadokumentovaných případů, ze kterých byly nejmenované osoby obviněné. Vždy jde o vypárání otvoru do zinkové rakve speciálním nástrojem v oblasti hlavy shora či z boku. Některé rakve mají vyražené také šroubovací zámky. V případě, kdy leží lebka mimo zinkovou rakev, je evidentní, že s ní bylo manipulováno. Pachatele nejčastěji přitahovaly kovové předměty, zubní protézy a jiné cennosti,“ informoval vyšetřovatel. Hrobky, které pachatelé navštěvovali, pocházely nejčastěji z dob devatenáctého či začátku dvacátého století. Právě v těch zvrhlí zloději očekávali nejvíce cenností. V některých z těchto hrobek se však nacházely také ostatky teprve nedávno zesnulých. I přes hrozící nákazu onemocněním z rozkládajících se těl pachatelé tyto hrobky vykrádali. Kriminalisté se domnívají, že počet vyloupených hrobek může být vyšší než pět set.

Při prohledávání míst posledního odpočinku zesnulých bylo jasně patrné, že otevření hrobky zkušenými osobami netrvá ani jednu minutu. Počet hrobů, které „hrobařské“ duo navštívilo, otevřelo, vyrabovalo a bez pokusu o zametení stop po násilném vniknutí zanechalo takto znesvěcené, přesáhl na litoměřickém hřbitově číslo dvou set. „Vloupali se do 85 hrobek, které jsou v nájmu, 143 hrobek bez nájemců a do 22 hrobek význačných osobností,“ vyjmenoval před časem správce litoměřického hřbitova Pavel Lolo.