Lidé z regionu z tohoto „rance“ ale ukousli podstatně méně než v roce 2018. Zatímco tehdy po Allianz bez důvodné příčiny chtěli 34,6 milionu, loni to bylo „jen“ 12 milionů. Detektivové společnosti tak v Ústeckém kraji loni odhalili jenom 72 případů pojistných podvodů. Řešili tedy o 45 případů méně než v roce 2018.

Ačkoli se specialisté pojišťovny zaměřili na 1 138 případů v ČR, což bylo o 331 případů méně než předloni, v penězích nakonec celková částka překonala výsledek roku 2018 o pět milionů korun. „Nejčastěji šlo o vodovodní škody a podvody týkající se pojištění majetku,“ přiblížil mluvčí Allianz Václav Bálek s tím, že následovaly odpovědnostní pojistky. „Nechyběly ani požáry a různé variace podvodů ve spojitosti s automobily,“ doplnil Bálek. Největší nárůst podvodů měl Plzeňský a Pardubický kraj, nižší objem byl vedle toho Ústeckého i ve Zlínském kraji a na Vysočině.

Vichřice ulomila v Terezíně špičku smrku, který spadl na silnici.
Škody po vichřici Sabine na Litoměřicku sčítá jediná pojišťovna na dva miliony

Detektivové se při řešení některých pojistných podvodů nestačili divit lidské fantazii. Jedna klientka například oznámila, že jí zdevastoval byt agresivní pes. „Škoda byla značná, viník známý, jeho majitel měl odpovědnostní pojistku a nic nezapíral. Při podrobnějším šetření však detektivové zjistili, že příčinou demolice nebyl pětiminutový amok psa, ale dlouhodobá devastace bytu,“ vylíčil Bálek.

Jiný klient oznámil škodnou událost z havarijního pojištění po střetu se zvěří. Likvidátor ale zjistil, že navlas stejné poškození už oznamoval před měsícem. Peníze na opravu sice dostal, ale nic neopravil. Za stejnou škodu chtěl tedy vyplatit dvakrát.

Havarovaný kamion na dálnici D8 mezi Roudnicí a Doksany.
Dálnici D8 ze směru od Roudnice na Ústí zablokoval převrácený kamion