Splněno. Podpisů občanů města potřebných k vypsání referenda o prodeji nemocnice má prý přípravný výbor tolik, že to bohatě překročilo zákonnou 10procentní hranici. Starosta města Ladislav Chlupáč (ODS) proto vyzval výbor, aby do pátku 7. června dodal otázku a podpisové archy pro ověření hlasů. Zastupitelé by nadcházející čtvrtek rozhodli o vypsání referenda v září. Tajemník Milan Čigáš ale potvrdil, že v pátek ve 14.30 hodin podatelna úřadu zavřela, aniž by požadovaná data dorazila.

Výboru přijde zářijový termín nevhodný a jeho členové se obávají, že by k němu nepřišlo potřebných 7000 lidí, aby byl výsledek závazný. Proto bude prosazovat konání referenda až při nejbližších volbách, kdy se dá u uren čekat víc lidí. Mělo by to být nejspíš v roce 2020 při volbách do krajského zastupitelstva. Záměrem výboru je, aby do té doby radní o prodeji nemocnice nemohli rozhodnout.

Už jen údajných skoro 6000 hlasů pro referendum a 10 tisíc podpisů pod předchozí peticí výbor považuje za pádný argument pro rozhodnutí zastupitelů podle jeho not. „Počet podpisů je dostatečný, aby orgány města začaly respektovat vůli veřejnosti a okamžitě ukončily, nikoli pouze dočasně pozastavily veškeré kroky směřující k prodeji nemocnice,“ uvedla zmocněnkyně výboru Alena Rožcová s tím, že tak aspoň město ušetří náklady na referendum. Ty by se mohly vyšplhat až na 600 tisíc.

Demonstrace u městské nemocnice 1. května.
Město zastavuje prodej nemocnice. Rozhodnou o něm lidé v září

Místostarosta Lukas Wünsch (Severočeši Litoměřice) navrhoval v roce 2014 v souvislosti s referendem o hazardu, o které tehdy usilovala opozice, aby se postupovalo jinak.

„Kolik referend vyhlásíme, o tolik hezkých hřišť se připravíme. Pojďme se na něčem dohodnout. Místo shánění podpisů pro vypsání referenda budeme shánět podpisy pro, anebo proti. A zastupitelé takovou petici budou akceptovat,“ napsal tehdy Wünsch.

Nejasné sdělení podpisů

Pouze výzva k vypsání referenda o nemocnici podle něj ale není pro rozhodování zastupitelů směrodatná. „Nemají hlasy pro to, jestli prodat, nebo neprodat nemocnici. Mají hlasy pro referendum,“ řekl Wünsch. „Otázka položená v petičním archu navíc řeší jen to, že nemá přijít soukromému subjektu,“ dodal Wünsch.

Zastupitelé tedy od signatářů nemají jasný signál, jak s nemocnicí naložit. V úvahu totiž jako vlastník přichází kromě stávajícího města i kraj nebo stát. Ani 10 tisíc hlasů pod předchozí petici nepovažuje Wünsch za relevantní podklad k závaznému rozhodnutí zastupitelů. „Lidé neměli dost informací, text petice byl velmi obecný. I někteří radní konstatovali, že by ji v podstatě podepsali také,“ zmínil místostarosta.

Petice proti prodeji litoměřické nemocnice
Kvůli prodeji litoměřické nemocnice lidé dál podepisují. Po petici za referendum

Výboru vadí zrušení velké diskuze s veřejností, kterou vedení města původně naplánovalo na 11. června ještě před čtvrtečním zastupitelstvem. Pak ji posunulo na začátek září v domnění, že záhy potom bude referendum. Už v uplynulém týdnu se ale vedení města sešlo k debatě s odboráři nemocnice, postupně se setká i se zaměstnanci primariátů. Takové „drobení“ tábora odpůrců výboru vadí. Podle Wünsche je ale formát menších schůzek efektivnější pro obě strany.