Pomocnou ruku mohou získat i od grantových programů, jako je například „Nastartujte se", organizovaný Komerční bankou se záštitou Asociace malých a středních podniků a živnostníků v ČR.

Právě tento program byl v minulých dnech vyhodnocen a jeho nejlepší podnikatelské projekty v Praze oceněny u příležitosti konání 12. ročníku Dne podnikatelů ČR. Grantový program byl letos obeslán 82 podnikatelskými projekty a porota mezi nimi vyhodnotila jako nejlepší společnost Czevitrum, jejímiž společníky jsou Karel Putnar, junior z Litoměřic a Vlastimil Janecký z Liberce, oba dosud studující vysokou školu. Jejich firma se věnuje výrobě originálního interiérového osvětlení a doplňků kombinujících tradiční českou sklářskou výrobu a nejmodernější LED technologie.

Karel Putnar studuje obor podniková ekonomie na Škoda Auto Vysoká škola Mladá Boleslav, kolega VŠE v Praze. Začali s podnikáním v pololetí roku 2013.

„Původně jsme uvažovali, že budeme obchodovat se sklářskými výrobky, protože rodina kolegy Janeckého má sklářské kořeny, ale to nám rychle rozmluvil architekt Benda, který je v oboru pojmem, a naopak nám doporučil, abychom se zaměřili na obchod s vlastními výrobky. Dali jsme na jeho radu, zůstali u skla a přidali k němu moderní technologie. Světelné elementy jsou vyráběny z křišťálu tradičními českými metodami v novoborských dílnách. Tyto elementy jsou podsvíceny LED diodami. Většina našich výrobků má vedle praktické také uměleckou hodnotu, jen broušení skla může u jednoho kusu trvat deset i více hodin," říká Karel Putnar, junior.

Podnikatelská dvojice připravila pro porotu grantového programu prezentaci firmy s důrazem na plán dalšího rozvoje. Společnost Czevitrum totiž hodlá převážnou část své výroby exportovat. „První kontakty jsme získali na výstavě v Singapuru a šanci obstát vidíme hlavně na čínském trhu. Chceme se zúčastnit i dalších výstav, které podporuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Výhru, kterou jsme v soutěži získali, hodláme využít například k rozšíření partnerské sítě  designových showroomů v zahraničí," prozradil Karel Putnar, junior.