„Jsme jeden z mála úřadů, kde to město pochopilo. Nárůst práce bude skutečně veliký. Je potřeba se na vše dostatečně připravit. Od prvního března budeme tedy náhradní rodinnou péči vykonávat dvě," uvedla pracovnice náhradní rodinné péče a sociálně–právní ochrany dětí pod litoměřickým odborem sociálních věcí Sylva Svobodová.

„Jako jediní v kraji budeme mít dva nové pracovníky. Postoj vedení města je velice vstřícný. Většina jiných měst takto vstříc nevychází," vysvětlila vedoucí litoměřického odboru sociálních věcí Renáta Jurková.

Na litoměřický odbor přitom připadá okolo padesáti rodin s náhradní rodinnou péčí. „Kvůli novele počítáme s dalším přibližně třicetiprocentním nárůstem. Zvládnout tolik práce by pro jednoho pracovníka bylo nemožné. Nastávají nám také nové povinnosti týkající se smluv. S každým pěstounem totiž musíme do června sepsat individuální dohodu 
o výkonu pěstounské péče. Největší nárůst práce se bude týkat administrativy," nastínila Svobodová. 

O co jde?
Účelem novely je především navrátit nechtěné děti z ústavů do rodin, nejlépe biologických, ale také pěstounských. Do ústavů by se tak měly dostat pouze ty děti, které jinou možnost skutečně nemají. Stát chce přitom zlepšit podmínky lidem, kteří se rozhodli stát se pěstouny a nechtěným dětem pomoci. Práce přibude sociálním odborům.

Sociální pracovnice doposud měla za povinnost navštívit rodinu s náhradní rodinnou péčí jednou za půl roku. Tato frekvence se s novelou zkrátila na dva měsíce. Litoměřický sociální odbor přitom zahrnuje nejen oblast Litoměřicka, ale také Terezínska a Štětska.

Také v Roudnici nad Labem rozhodlo město o navýšení počtu pracovníků – o jednoho. Ten však řady odboru sociálních věcí rozšíří až od června. „Ještě nedokážeme přesně vyčíslit, kolik práce nám přibude. Toto navýšení se však bude týkat nejvíce běžné agendy a individuálních plánů s rodinami. Smlouvy 
s rodinami musíme uzavřít do konce června," informovala vedoucí roudnického odboru sociálních věcí Monika Legnerová.

Z čeho budou sociální odbory nové pracovníky financovat, dosud jistě neví nikdo. „Je zde teoretická možnost, že v druhém pololetí dostaneme vyšší dotace. Máme to přislíbené. Ty současné pokryjí sotva platy našich zaměstnanců," sdělila Legnerová.