V konečném důsledku však dojde i ke snížení  výjezdových hasičů.

„Vyrovnání se s finančními škrty v rozpočtu nelze bez snižování počtů příslušníků a občanských zaměstnanců ve sboru. Proto do konce letošního roku dojde ke snížení počtu zaměstnanců o 300 míst," uvedla tisková mluvčí generálního ředitelství HZS ČR Nicole Zaoralová.

Ruku v ruce s tímto zásahem do početních stavů jde i změna organizační struktury, kterou se rozhodlo vedení HZS ČR zásadně zjednodušit. Nejpozději k 1. lednu 2013 dojde ke zrušení celé jedné řídící úrovně, konkrétně ke zrušení ředitelů odborů krajů a k následnému snížení počtu jednotlivých oddělení. Hasičský záchranný sbor tak bude mít vedoucí pracovníky pouze ve třech úrovních místo ve čtyřech, jak tomu bylo doposud.

„V praxi to bude vypadat tak, že v každém ze čtrnácti krajů zůstane pouze krajský ředitel, jeho náměstci a dále vedoucí oddělení. Toto opatření dopadne celkem na 80 ředitelů odborů v celé České republice. Vedení HZS ČR si od tohoto kroku slibuje další finanční úspory," vysvětlila mluvčí Zaoralová.

Ve svých funkcích zůstanou pouze ředitelé územních odborů, kteří mají na starosti jednotlivé stanice a jejich velitele v dané lokalitě, a jejichž zrušení by výrazně zasáhlo do akceschopnosti jednotek v souvislosti s plošným pokrytím. Stávající vedoucí oddělení se stanou řadovými příslušníky, sníží se jim hodnostní označení a nebude jim náležet ani příplatek za vedení.  Mnohá oddělení se sloučí.

„Tento postup se našeho oddělení nijak zvlášť nedotkne. Opatření vyplývá z potřeby úspor a dojde k němu proto, aby se nemuselo přistoupit ke snížení počtu výjezdových hasičů. Já mám však již informace o tom, že od 1. ledna 2013 k takovému snížení přesto na 95% dojde. V Roudnici nad Labem se to týká pravděpodobně třech pracovníků ve směně. V jednání je také snižování v Ústěku a Štětí. O tři výjezdové příslušníky. V Lovosicích pak o šest," prozradil ředitel Územního odboru hasičského záchranného sboru ČR v Litoměřicích Pavel Grund.

Návrh na snížení řídících pracovníků bude  předložen ke schválení ministrovi vnitra. „Přistupuji k tomuto opatření nerad, protože se  promítne do zhoršení kvality námi poskytovaných služeb.Věřím ale, že bude ze strany vedení ministerstva vnitra i vlády ČR vnímáno jako snaha, která má pomoci ušetřit další finance. Hledáme cesty, jak se s touto nelehkou situací vypořádat," podotkl generální ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba.