Šokový růst cen energií nedoléhá pouze na domácnosti, ale také na menší a středně velké dodavatele, kteří nakupují komodity na burze za aktuální ceny. Obracejí se pak na své velké zákazníky s žádostí o úpravu smluv. Tak, jako to udělala například Pražská plynárenská, která oslovila Děčín a Ústecký kraj, jimž dodává elektřinu a plyn.

Děčín a Ústecký kraj pořádaly výběrové řízení na dodavatele energií ještě před raketovým růstem cen. Jejich tendry vyhrála právě Pražská plynárenská, která nyní navrhla přehodnocení smlouvy. „Jedná se o určitý návrh, který zákonný rámec a smluvní ujednání u vybraných zákazníků umožňují. Jeho předmětem by bylo otevření jednání ohledně případných oboustranně výhodných možností úpravy dříve uzavřené smlouvy, v návaznosti na aktuální situaci na trhu,“ uvedl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Podle Vránka se žádost prodejce energií setkává s pochopením, na severu Čech ale narazil. „Po poradě s našimi právníky jsme na návrh Pražské plynárenské nepřistoupili,“ zmínil mluvčí děčínského magistrátu Luděk Stínil. Děčínu v letošním roce končí současná smlouva a připravuje se na soutěž na nového dodavatele, tu novou uzavře na podzim po komunálních volbách. Už nyní ale počítá s tím, že si oproti stávajícímu kontraktu výrazně připlatí. Nízké ceny si tak chce udržet co nejdéle.

Dětský tábor, ilustrační foto
Tábory zdražily, týden vyjde i o tisíc korun více. Zájem je přesto obrovský

Podobný přístup zvolilo také hejtmanství. Tam podle mluvčí krajského úřadu Magdalény Fraňkové Pražská plynárenská nejprve oslovila jednotlivé krajské příspěvkové organizace a teprve později hejtmana. „S navýšením jsme nesouhlasili, jelikož se jednalo o nákup na komoditní burze s garantovanou a neměnnou cenou,“ vysvětlila postoj kraje Fraňková s tím, že žádné výrazné výhody oproti stávající smlouvě výměnou za vyšší cenu Pražská plynárenská nenabídla.

Na zamítavé dopisy Děčína a krajského úřadu zatím z Prahy odpověď nedorazila a obě samosprávy platí plyn podle vysoutěžených podmínek. Jen v případě Ústeckého kraje se jedná o více než 130 příspěvkových a dalších organizací včetně největšího zdravotnického holdingu v České republice Krajské zdravotní.

Podle Miroslava Vránka se nemusejí zákazníci Pražské plynárenské bát, že by jim společnost smlouvy vypověděla a oni se kvůli tomu museli spolehnout na dodavatele poslední instance. „V případě, že zákazník nebude mít o uvedené zájem, zůstává v platnosti uzavřená smlouva v původním znění,“ doplnil mluvčí Pražské plynárenské.