První pláž s dalšími okolními parcelami odkoupilo město v závěru loňského roku ve výběrovém řízení od státu. Areál se službami bude pro novou sezonu včas připraven.

„Získaný majetek budeme každý rok podle finančních možností města zhodnocovat investicemi, aby areál byl ještě lépe vybaven. Příkladem je to, že zastupitelstvo města rozhodlo o každoročním doplňování čerstvého písku na 1. pláž, a to po dobu čtyř let. Vodní plocha rybníka je stále v majetku státu, respektive Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, a do roku 2017 ji má pronajatou Rybářství Doksy. Už nyní se však bavíme o tom, jak bude rybník vypadat po tomto roce," uvedl Pavel Kundrát, starosta města Úštěk.

U rybníka je třeba začít s opravou hrází a vypouštěcího zařízení a s odbahněním ke stavidlu přilehlé plochy. S rybářstvím je město v dohodě, že během rekreační sezony omezí přikrmování ryb, aby nedocházelo ke snížení kvality vody a rozmnožování sinic.

Hned po získání 1. pláže zastupitelstvo svolalo občany města k veřejné diskuzi o budoucnosti a využití areálu. Většina účastníků se shodla na prodeji zařízení a pozemků, které město vlastnilo na 2. pláži, a vyslovila se k využívání 1. pláže a sousedního kempu, případně k pronájmu některých jeho ploch a zařízení. Město navázalo kontakt s Fakultou architektury ČVÚT v Praze a požádalo o pomoc při návrhu studie využitelnosti 1. pláže a kempu. Na návrhu už pracují tři studenti. V průběhu léta se autoři sejdou s vedením města a studii doladí tak, aby byla už v září hotová.

Podle studie a vyjádření dendrologů dojde k vysázení nových rychle rostoucích stromů, které nahradí nešťastně vykácené porosty. Studie by se měla stát i vodítkem pro návrh nového loga rybníka Chmelař a Rekreslužeb. V budoucnu se uvažuje, že některé části kempu či pláže budou pod dohledem kamerového systému využívaného stanicí Policie ČR v Úštěku, který byl zatím pouze ve města uveden do provozu minulý týden.

O rybníku Chmelař a možnosti vyžití v jeho okolí lze získat více informací na nových webových stránkách Rekreslužeb města Úštěk. Důležitou zprávou je, že ani letos nedojde ke zvýšení ceny vstupného a služeb. Dospělý rekreant zaplatí 30, dítě do 15 let 10 a důchodce a ZTP 20 korun. V areálu jsou sportoviště a půjčovna loděk a šlapadel. U rybníka se nemůžou chytat ryby, ale rybáři nepřijdou při rekreaci zkrátka. Rekreslužby jim nabízí alternativu rybářský lístek k lovu u městského rybníka Barvíř.

Rekreační sezona u Chmelaře začne 20. června. Součástí slavnosti určené hlavně Úštěckým, bude ve městě vernisáž výstavy Husitské fortifikační umění a koncert žáků ZUŠ. U rybníka na ni naváže zábava. Výstava, kterou připravuje spolek Hrady Českého středohoří, bude putovní a po Úštěku bude zapůjčena do Třebušína k tradičním Husitským slavnostem a poté například do Štětí.