Zastupitelé již před časem vyjádřili svůj souhlas s výstavbou průmyslového objektu, který slibuje pracovní místa pro 181 zaměstnanců. To je pro město s téměř 17% nezaměstnaností rozhodující. „Pila s sebou přinese další ekologickou zátěž a zhoršení životní situace v našem městě. Na druhou stranu Štětí potřebuje nová pracovní místa. S vystavěním pily souhlasíme za předpokladu, že se začneme tomuto problému více věnovat," uvedl na březnovém veřejném zasedání zastupitelstva města Štětí zastupitel Michal Kurfirst.

Zda se nezaměstnanost podaří snížit, ukáže čas. Stejně tomu tak bude i s nárůstem kamionové dopravy. Město se proto rozhodlo pile stavbu umožnit a situaci životního prostředí ve městě řešit. Potřebným krokem k výstavbě pily byla změna územního plánu města.

„Jednalo se o změnu číslo sedm u tří pozemků, kde ještě nebyla povolená průmyslová výstavba. Lokalita byla sice pro průmyslovou výstavbu a výrobní účely vyhrazená, ale tři malé pozemky v místě byly z tohoto plánu vyjmuté, dost nesystémově," podotkl starosta Štětí Tomáš Ryšánek a dodal: „Bylo to asi nejrychlejší schválení změny územního plánu, co jsem kdy zažil. Většinou to trvá tak rok. Je to tříkrokový proces. V tomto případě se vše vyřešilo za sedm měsíců."

I zasedání zastupitelstva a rozhodnutí o vydání změny územního plánu vypovědělo o jednomyslnosti zastupitelů. Po patnácti minutách starosta zasedání ukončil a zastupitelé se rozešli s jasným verdiktem vydání změny proběhlo bez problémů. Pila může vyrůst. Stavět by se mohlo začít již za několik měsíců.

„Investor si teď může zažádat o stavební povolení a pomalu začít stavbu rozjíždět. Podle mých informací by tomu tak mohlo být už na podzim," zhodnotil Ryšánek.