„Návštěva pana starosty v domě s pečovatelskou službou odhalila naprosto nevyhovující stav jeho dvora. Nikdo z obyvatel ho kvůli poničené dlažbě, nevyhovujícímu zázemí a chybějícím manipulačním plochám i posezení již dlouhou dobu nevyužíval. Hlubší kontrola, kterou nechalo vedení města zpracovat, později ukázala, že je prasklá a odchýlená obvodová zeď ze ztraceného bednění a ve špatném stavu je i omítka celého plotu," uvedla Ivana Kocánková z kanceláře starosty s tím, že kvůli zvýšené dlažbě navíc zatéká do sklepních prostor domu a je tedy nutné provést sanaci základů. Zpracováním projektu byla pověřená projekční kancelář Synek.

Už v září 2015 opravili žáci Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích se svým mistrem v rámci výuky poškozený plot. Výkopové práce a dopravu materiálu průběžně prováděly technické služby města. Odborné zemní a statické práce na zajištění obvodových zdí zajistila firma Petra Holečka, vzešlá z výběrového řízení.

„Celkové náklady na prováděné práce za rok 2015 činily 274,5 tisíce korun. Město na tyto účely získalo sponzorský dar 150 tisíc korun od společnosti Respect a dalších 150 tisíc jako část zisku z hospodaření za rok 2014, kterou městu převedl Podnik technických služeb v Prosmykách," doplnila Ivana Kocánková.

Na rekonstrukci a oživení dvora následně věnovala 250 tisíc korun i nadace Agrofert. „Tato částka bude profinancována až v roce 2016, kdy dojde k rekonstrukci kanalizace, která je pod stávající dlažbou, a samotné dlažby, která bude snížena o 30 centimetrů," sdělila Kocánková.

Práce začnou hned, jak to dovolí počasí. Dvůr poté bude mít dvojí využití, jako rekreační místo a manipulační plocha, kterou budou využívat především pečovatelky například pro sušení prádla. V plánu je ještě zbudování posezení pro odpočinek obyvatel, nákup vybavení a rostlin.