Doporučení ministra zdravotnictví Romana Prymuly, aby ředitelé škol vyhlásili na tento pátek, 25. září, volno, ne všechny školy v litoměřickém okrese vyslyší. Podle nového šéfa resortu by i s pondělním státním svátkem celkem čtyři volné dny měly pomoci ke zploštění křivky vývoje onemocnění Covid-19. Názory ředitelů škol se napříč okresem různí.

Zatímco ve Štětí se v pátek nebude vyučovat na všech třech základních školách i na tamní vyšší a střední škole, v Roudnici nad Labem zůstanou otevřené obě soukromé základní školy a gymnázium. Stejně tak i Soukromá podřipská střední odborná škola a střední odborné učiliště na náměstí Jana z Dražic. Její ředitel Richard Červený přiblížil, že některé třídy a jedna z učitelek jsou v domácí karanténě. „Zavírat celou školu ale v pátek nebudeme,“ poznamenal ředitel.

Ilustrační snímek. Byty.
Energeticky soběstačné bydlení v Litoměřicích nebude. Byty má postavit investor

Běžné vyučování bude v pátek probíhat i na roudnickém gymnáziu. Oznámil to jeho ředitel Petr Dobeš. „Primární povinností ředitele školy je zajistit, aby se studenti mohli efektivně vzdělávat, nikoli rozhodovat o tom, jestli je z epidemiologického hlediska vhodné, aby zůstali čtyři dny doma. Nejsem odborník na virové nákazy, a proto respektuji všechna rozhodnutí hygieniků a zdravotníků. Sám však jejich činnost nehodlám suplovat,“ uvedl Dobeš na webu školy. Na ostatních třech státních základních i dvou středních školách v Roudnici se v pátek vyučovat nebude. Stejně tomu bude také na Základní škole v Polepech.

Pozitivní testy u učitelek

Jak informoval její ředitel Pavel Markvart, ředitelské volno bude platit jen pro žáky druhého stupně. První stupeň je totiž už od tohoto pondělí až do 30. září v karanténě. „Onemocnění covid-19 se objevilo u třech našich učitelek z prvního stupně. Na pokyn hygieniků jsme proto celý první stupeň převedli na distanční výuku. Všechny tři učitelky mají naštěstí lehký průběh, a proto mohou z domova děti na dálku vyučovat,“ přiblížil Markvart. Ředitelské volno je na pátek vyhlášeno také na základních školách v Ploskovicích, Libotenicích či v Bohušovicích nad Ohří.

Naopak vyhlašovat se ho ke včerejšímu dni nechystali ředitelé základních škol v Liběšicích, Horních Beřkovicích, Brozanech nad Ohří, Hoštce, Úštěku, Lovosicích nebo ve Mšeném-lázních. Také v Litoměřicích zůstanou základní školy otevřené. Je mezi nimi i Masarykova ZŠ. Její ředitel Karel Kynzl vysvětlil, že děti se po první vlně uzavření škol potřebují především učit ve školách.

Sancta Maria. Mariánská úcta na Litoměřicku
FOTO: Sancta Maria. V litoměřickém muzeu vystavují vzácné artefakty

„I když nyní máme jednu třídu v karanténě, není situace tak vážná, abych ředitelské volno vyhlásil. Pět dní, které ze zákona na celý školní rok mám, si nechám na pozdější termíny, kdy budeme potřebovat, vzhledem k probíhající výstavbě pěti nových odborných učeben, více volna na složitější, hlučnější a časově náročnější stavební úpravy,“ uvedl Kynzl.

Podle ředitelky krajské hygienické stanice Lenky Šimůnkové není v okrese kvůli výskytu onemocnění covid-19 zcela uzavřena žádná škola. „V celé řadě školských zařízení na Litoměřicku je však uzavřena buď jedna, nebo více tříd,“ sdělila Šimůnková s tím, že problematické by bylo, kdyby onemocnělo více učitelů a děti by neměl kdo učit.