Svádějí nás na billboardech, vykukují ze schránek, pomrkávají na Facebooku… Přízeň voličů ale kandidáti na senátora získávají i pracněji - kontaktní kampaní. Anebo nápaditěji, jako ti ve volebním obvodu Litoměřice: Když nejede autobus, svezou zájemce autem, dětem dají mičudu…

Klasikou je výlep. Všechny legální plochy v Litoměřicích se plakáty kandidátů vybarvily takřka přes noc. Volby ale pro Městská kulturní zařízení podle jejich ředitelky Věry Kmoníčkové žádný zlatý důl nejsou. „Po jedné nepříjemné zkušenosti vycházíme vstříc všem, a tak někdy musíme přelepit plakáty na naše akce, čímž ohrožujeme jejich návštěvnost,“ vysvětlila. Reklamu si navíc kandidáti objednali jen na tři týdny. Někteří už v únoru, ti největší opozdilci teprve před pár dny.

Ilustrační foto
Předvolební téma? Nemocnice

Zatím spíš partyzánsky bojuje o Senát David Rath (Česká suverenita). Už na konci srpna zahájil v Lovosicích petiční akci proti údajné privatizaci nemocnice v Litoměřicích. „Přes podvečerní a ještě prázdninový poklid se nám během chvilky podařilo nasbírat takřka sto podpisů,“ lebedil si na sociální síti. Jeho letáčky a samolepky s mottem „Zachráním nemocnice“ se objevily v neděli 16. září v suterénu té litoměřické. Nejspíš se nedočkaly ani příchodu vedení, které Rathovi určitě nemůže přijít na jméno. „Zmizí, jakmile si půjdu zakouřit,“ komentoval kampaň strážný nemocnice.

Rath ale ví, jak si získat pozornost médií, minulou neděli poobědval s litoměřickým biskupem. „Probírali jsme všechno možné od osudu a úrovně nemocnice v Litoměřicích až po vzrůstající vliv islámu v Evropě,“ svěřil se Rath.

Biskup: přijmu každého

Toho ale prý Jan Baxant ve volbách nemínil nijak podpořit. „Nevybírám si, kdo bude u stolu, kde jím. Přijmu každého,“ podotkla hlava litoměřické diecéze.

Jedním z favoritů našeho volebního obvodu je Ladislav Chlupáč (ODS), který kandiduje znovu i na starostu Litoměřic. „Sílu, chuť a zkušenosti na to mám,“ věří si. Chlupáč má podporu starostů obcí Litoměřicka, jejichž osud mu leží na srdci, tak jako Liboru Uhlíkovi (Senátor 21): „Mnohdy je trápí odloučenost od větších měst kvůli nedostatečné infrastruktuře a špatnému dopravnímu spojení,“ připomněl pořadatel jarmarků.

Na litoměřickém zimním stadionu proběhlo cvičení na téma úniku čpavku z chladícího systému
OBRAZEM: Hasiči, policisté a záchranáři cvičili reakci na únik čpavku

Čím dál větší izolovanost vesnic neunikla ani dalšímu kandidátovi, Janu Vondroušovi (NE-VOLIM.CZ). Ze svého auta udělal „Prozatímní volební linkový autobus“ a 10. září se z domovských Bohušovic vypravil na jednání krajských zastupitelů o autobusové dopravě. „Dva lidi tam, tři lidi zpět a jednu paní z Roudnice do Hrobců,“ svěřil se na Facebooku, koho svezl.

Meditací je kampaň nezávislému kandidátu Josefu Dobešovi, který chodí dům od domu, od člověka k člověku. „Nestává se jim, že by na dveře zazvonil kandidát, aby si s nimi potřásl rukou,“ popsal. Dobeš obdarovává děti fotbalovými míči. Se slevou jich nakoupil tisíc, za to by prý měl na 15 billboardů. „To bych se ale ošidil o krásu v dětských očích,“ řekl.

Terezín.
Starostové měst dostali vysvědčení od ekonomů z univerzity

Do Senátu chtějí za litoměřický obvod i exposlanec Josef Šenfeld (KSČM), stavař František Novotný (SPD) nebo lékař Ondřej Štěrba (ANO). Cenu „Pan neviditelný“ by nejspíš získal další doktor, dřívější ředitel litoměřické nemocnice Miroslav Jiránek (PRO Sport a zdraví). Důvod jeho kandidatury zůstává tak trochu záhadou.