„Celkově je propad návštěvnosti v Ústeckém kraji o něco vyšší než celorepublikový průměrný pokles na všech zpřístupněných státních památkách. Je to způsobeno hlavně tím, že bylo Ústecko a jeho obyvatelé povodněmi postiženi snad ze všech nejvíce," uvedla mluvčí národního památkového ústavu Jana Hessová. „Ještě nemáme konečná čísla, ale už teď je patrné, že pokles tam bude předběžně dva tisíce návštěvníků," sdělil kastelán libochovického zámku Ladislav Pešek.

„Pokles nám za letošní sezonu dělá okolo deseti tisíc. Naštěstí však tento rok zámek poměrně často vyhledávali filmaři. Rozpočet se nám proto podařilo zaplnit," informovala kastelánka státního zámku Ploskovice Jana Zimandlová.

V čem je problém? Kasteláni se shodují v tom, že na vině je především nepříznivé počasí. Návštěvnost však podlomilo i rozhodnutí ministerstva školství. „Ministerstvo uznává školám jen hodiny, které stráví na prohlídce zámku, cestu na prohlídku nezapočítává. To pro nás znamená prakticky konec školních prohlídek," upozornil kastelán Ladislav Pešek. „Letos jsme neměli ani jeden školní výlet," shoduje se kastelánka Jana Zimandlová.

Špatné počasí se projevilo hned několikrát. „Na jaře byla zima. Cesta na Hazmburk byla samý led. Potom přišly povodně, které nám podmáčely park, lidé navíc měli jiné starosti. Následovala tropická vedra," popsal Ladislav Pešek.

„Řada zámeckých parků se musela kvůli podmáčení a nebezpečí pádu stromů uzavřít například v Krásném Dvoře a Libochovicích. Některé objekty byly určitou dobu dopravně nepřístupné, na zámku Jezeří řádila vichřice a hrozilo zde velké nebezpečí úrazu pádem stromů. Díky nesmírnému nasazení zaměstnanců se však podařilo následky záplav a dlouhodobých dešťů ve velmi krátkém čase zvládnout a propad návštěvnosti postupně zmírnit," potvrdila Jana Hessová.