Nový model sítě zdravotnických zařízení má podle ministerstva zdravotnictví ušetřit náklady státu a zároveň zajistit lepší péči pacientům. Toho chce VZP docílit redukcí oddělení v jednotlivých nemocnicích, což ale může znamenat jejich postupný zánik. A pro pacienta omezení dostupnosti zdravotní péče.

„Nemocnice je jako každá jiná firma. Když se nuceně zruší jedno dvě oddělení, ekonomika nemocnice je narušena a prakticky to může znamenat konec,“ vysvětlil ředitel Podřipské nemocnice Vít Hroch. „Takto násilné diktování podmínek je špatné. Má se to nechat na té nemocnici. Pokud zjistí, že ji oddělení ekonomicky nefunguje, tak ho sama zruší.“

VZP ale kritérii, která jsou pro každé oddělení jiná, jde ale jinou cestou. Například přes spádovost. Aby například mohla fungovat interna, musí být v okolí nemocnice 100 tisíc obyvatel. To nyní nesplňuje jak roudnická, tak i litoměřická nemocnice.

Pojišťovna ale kromě obecného prohlášení dosud nezveřejnila jak konkrétně se její koncepce dotkne pojištěnců, tedy pacientů. Naopak odmítá, že by VZP určovala, které nemocnice mají skončit.

„Samotný proces restrukturalizace lůžkové péče probíhá na úrovni jednání mezi zástupci regionálních poboček VZP, Svazu zdravotních pojišťoven a statutárních zástupců poskytovatelů zdravotní péče a zřizovatelů,“ uvedla v prohlášení ředitelka komunikace pojišťovny Anna Veverková.

„Jsem znepokojen nedostatečnou veřejnou diskusí nad plánovanou regulací zdravotnické sítě v Česku. Dosud VZP veřejnosti nepředstavila své skutečné plány, a tak zatím vzniká jen prostor pro různé spekulace,“ reagoval člen vedení okresní lékařské komory Hassan Mezian, který rovněž sedí v dozorčí radě litoměřické nemocnice. „Ten materiál pojišťovny je pro Litoměřicko klíčový. Obě nemocnice mají své opodstatnění.“

Podle Meziana litoměřická nemocnice má většinu oddělení s akreditací. „Což znamená potenciál pro výchovu a výuku začínajících lékařů. Nemocnice v současné době potřebuje zvýšenou podporu pro jednání s pojišťovnami, aby byl zajištěn bezproblémový chod oddělení.“

Roudnická nemocnice je soukromá, tedy nyní více ohroženější. „Potřebuje mít jistotu v zachování akutní zdravotní péče a její veřejné kontroly. Potřebuje pomoci se zvýšením komfortu základní péče – tedy její dostupností či průběhem léčení. Stěžejním oddělením v této nemocnici pro okolní obce je porodnice,“ konstatoval  Mezian.

Ten si chce promluvit o koncepci VZP s některými členy správní rady a řediteli. „Budu kontaktovat poslance Jaroslava Krákoru a Marka Šnajdra. Také chci hovořit s krajským ředitelem VZP Petrem Veselským a napsat Pavlu Horákovi, abych ho seznámil se situací na Litoměřicku,“ dodal Mezian.