Praktická i dětská lékařka budou od začátku června provizorně ordinovat v prostorách domu s pečovatelskou službou na Sídlišti pionýrů. Zatímco praktičtí lékaři budou mít ordinace i čekárnu v přízemí budovy, dětská lékařka si ordinaci nastěhuje do jednoho z prázdných bytů v prvním patře.

Takový stav by měl trvat zhruba tři měsíce. S postupným stěhováním ordinací by se podle úštěckého starosty Pavla Kundráta mělo začít už v druhé půli května.

Namísto lékařů se do prostor zdravotního střediska nastěhují dělníci z firmy, která tam bude provádět rekonstrukci. Ti by tam měli kompletně přebudovat kanalizaci, vodovod, elektřinu, telefonní i datové sítě.

„Vše je ve velmi špatném stavu. Kanalizace neodtéká a praská. Voda pořádně neteče, protože potrubí je zarostlé, elektřina je vedená v hliníkových vodičích a neodpovídá současným normám. Všechny sítě pocházejí ze šedesátých let minulého století," popsal neduhy zdravotního střediska Kundrát a vysvětlil, že rekonstrukce celého objektu už byla nevyhnutelná.

Lékařům by v opravených ordinacích na každém patře měly nově přibýt také sprchové kouty.

Náklady na rekonstrukci počítají zhruba se třemi miliony korun. Město na podzim plánuje provést i rekonstrukci a modernizaci nejvyššího patra zdravotního střediska. Tam se až donedávna nacházela zubní ordinace. Její provoz ale skončil odchodem zubní lékařky do důchodu.

V Úštěku tak v současnosti ordinuje pouze jediná zubní lékařka.

Starosta města Pavel Kundrát však připustil, že do budoucna by opravená a zmodernizovaná ordinace mohla být obsazena dalším zubařem.