Na hrůzně vypadající úkaz upozornilo Deník několik čtenářů. Například rybáři chytající ryby v Labi.

„Hustý dým se valil v úterý v podvečer kolem půl sedmé," uvedl jeden z nich, jehož jméno redakce zná. Nebylo to poprvé, kdy k obloze stoupal zapáchající tmavě rezavý dým. Ten zachytil i fotoreportér Deníku. A co se stalo? Porucha.

„Všechno jsme nahlásili kompetentním úřadům, informovali jsme i starosty okolních obcí. Měli jsme poruchu," reagoval z vedení Lovochemie Vladislav Smrž.

KOUŘ NA LOVOSICKU. Chemička Lovochemie se potýká s poruchami energetiky. Vedení firmy zmiňuje poruchu z víkendu, fotograf Deníku zaznamenal oranžovo-žluté dýmy i v úterý v podvečer kolem 18:30 hodin.

„Konkrétně na energetice a současně nám vypadly čtyři provozy kyseliny dusičné. Bohužel, když tohle vypadne, tak než se tento provoz standardně odstaví, tak kouří. Proto ty dýmy," vysvětlil Smrž. „Stejný efekt to má i při opětovném najíždění."

Podle Smrže je efekt dýmů otázkou několika hodin. „Pomalu najíždí a než se zcela stabilizuje, tak zase jdou žluté kouře. Je to standardní provozní stav spojený s nájezdem nebo odstavením," uvedl.

Víkendová porucha s sebou nesla další potíže, například zápach.

„Kvůli tomu, že jsme měli poruchu na energetice, tak nám vypadl uhelný kotel. Nebyla pára a museli jsme odstavit část továrny, včetně Glanzstoff Bohemia a Preolu. Takže ten zápach byl způsoben i kvůli tomu. Bohužel podobné poruchy jsou s těmito nepříjemnými efekty spojeny," konstatoval Smrž.

Ten rovněž potvrdil, že událost byla Lovochemií hlášena na Českou inspekci životního prostředí, která je dozorovým orgánem.

Lovochemie