Uzavření. To hrozí podle vedení města Roudnice kulturnímu domu Říp. Vyžaduje zásadní rekonstrukci.

„Pokud bychom do jeho opravy neinvestovali, pravděpodobně by ho bylo nutné z hygienických důvodů zavřít,“ myslí si místostarosta města František Padělek. Předpokládaná výše investice je 60 milionů korun. Roudnice, která podle vedení města nemá dluhy, chce zvolit cestu úvěru.

„V současné době probíhají dokončovací práce na projektové dokumentaci a rozpočtu,“ říká mluvčí města Jan Vancl.

Projekt, který vypracoval pražský architektonický ateliér Mepro, bude předmětem jednání prosincového zasedání zastupitelstva. „Pokud dojde k jeho schválení, výstavba začne v příštím roce,“ dodává Vancl.

Zdeněk Vejvoda.
Vyšla kniha o sběrateli lidovek

Proti rekonstrukci se postavili petičníci iniciativy My jsme Roudnice. Během prvních 14 dnů petici podepsalo přes sto lidí. Mezi nimi i manželé Svobodovi.

„Nevymezujeme se proti opravě kulturního domu. Tu naopak vítáme. Nesouhlasíme ale s rozsahem a vybudováním dalšího roudnického kinosálu a další kuželkárny,“ říkají Svobodovi. Vadí jim, že město chce opravu financovat z úvěru.

„Obce běžně dosáhnou na podporu z evropských i českých fondů ve výši kolem osmdesáti procent nákladů. Pokud se město zadluží na opravu kulturního domu, nebude v dalších letech moct provést opravy ani investice do dalších objektů, které se rozpadají,“ obávají se Svobodovi.

„V současné době není pro zamýšlenou rekonstrukci vyhlášen žádný vhodný dotační titul,“ reaguje na kritiku petičníků Vancl. Dodal, že město se zabývalo i dalšími možnostmi a zvažovalo podat žádosti o dotaci na vybudování komunitního centra. „Po zvážení závazků vyplývajících z takové dotace se však rozhodlo pro vybudování plnohodnotného multifunkčního kulturního domu,“ říká Vancl.

Pastorační asistent a divadelník Jan Horák.
FOTO: Stepuje a bubnuje na tělo o životě svatého

Petičníky trápí také to, zda bude stanovená částka rekonstrukce skutečně konečná. „Pokud se stanoví finanční limit u projektu podporovaného EU, nesmí se překročit. Pokud si limity klade pouze zastupitelstvo, může je zastupitel měnit zvednutím ruky,“ upozorňují Svobodovi.

Stanovená cifra 60 milionů korun je podle Vancla doporučeným finančním limitem pro účely zpracování projektu, skutečnou cenu ale stanoví až výběrové řízení na zhotovitele. „Hlavním kritériem rekonstrukce je její kvalita nejen po stránce projektové dokumentace, ale i samotných prací,“ dodává mluvčí města.

Rekonstrukce kulturního domu má být komplexní. Město v něm chce lidem nabídnout stálý program kina s technologií 3D. Součástí opravy má být i postavení vysouvatelného hlediště. Velkou pozornost si vyžádá audiovizuální technika a akustika sálu, počítá se i s bezbariérovým řešením budovy. Lidé se mohou seznámit s projektem 13. prosince v kulturním domě.

Klára Svobodová (vlevo).
Mladá žena se stala sokolkou, aby zachránila chátrající kino