Hlinná a její místní části Tlučeň, Lbín a Kundratice byly od konce loňského roku v režimu s omezenými pravomocemi, neboť počet zastupitelů klesl pod zákonnou hranici pěti osob, čímž nebylo umožněno obci provádět investice či prodávat pozemky a s finančními prostředky se pracovalo pouze v rámci rozpočtového provizoria.

„V řádných volbách bylo zvoleno sedm zastupitelů. Myslím, že historie je taková, že jeden z nich nesložil slib, takže odstoupil jako první a zhruba po půl roce odstoupili další dva, takže klesl počet zastupitelů pod zákonem stanovenou mez," uvedl jeden z členů volební komise. Volební místnost byla otevřena od 7 do 22 hodin a obyvatelé, kteří si slibovali od výsledku zlepšení situace ve vedení obce měli na výběr historicky poprvé z více, než jedné kandidátky.

VOLBY na Hlinné měli slušnou účast 72% voličů. Zdroj: Deník/Karel Pech

„Tyto volby jsou sledované, očekáváme historicky největší účast a poprvé mají občané na výběr ze tří kandidátek, vždycky tu byla jenom jedna, takže zájem o volby je veliký," vyjádřili se dále členové komise na Hlinné. V řádných volbách v roce 2014 se o pozici v zastupitelstvu ucházelo jen osm kandidátů, tentokrát jich však bylo dvacet tři.

Výsledkem hlasování je s 56,35 procenty hlasů výhra kandidátky Náš domov 2016, vedené dosavadním starostou obce Martinem Ušalou. Nejmladší zastupitel, pětatřicetiletý Ušala, je výsledkem potěšený a dle výsledku soudí, že mu většina lidí věří a že jsou s jeho prací spokojeni.

V zastupitelstvu má vítězná kandidátka pět mandátů, po jednom mandátu mají členové ostatních dvou kandidátek – Pro obec a Nezávislý 2016. Obvod Hlinné má 270 obyvatel a k volbám přišlo 157 z 218 zapsaných voličů, což je 72,02 procenta. V řádných komunálních volbách před dvěma lety byla oproti letošku účast pouze 52,94 procent voličů.
Hlinná nebyla sama.

Nové komunální volby se mimo Hlinné v sobotu konaly i v dalších jedenácti obcích České republiky.

Jan Štok