Čtyři kamiony naložené drceným odpadem pocházejícím z Německa zamířily v uplynulých dnech do soukromého areálu bývalé slepičárny ve Vchynicích na Lovosicku. Starosta obce Ota Baudler odhadl jeho celkové množství na přibližně sto tun. „K události došlo minulé úterý. Jeden z našich obyvatel, shodou okolností i zastupitel obce, který bydlí nedaleko areálu, si všiml projíždějícího kamionu. Bylo mu to podezřelé, a šel se proto na místo podívat,“ popsal vchynický starosta.

Po zjištění, že kamion naváží do areálu odpad, zalarmovali zástupci obce ústeckou pobočku České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Na místě zasahovala také policie. Potvrdila to její mluvčí Veronika Hyšplerová. „Případ jsme zaevidovali a v současné době ho ve správním řízení řeší Česká inspekce životního prostředí,“ uvedla policejní mluvčí.

Vedoucí oddělení odpadového hospodářství z ústeckého oblastního inspektorátu ČIŽP Lucie Majerová, která věc řešila přímo na místě, Deníku řekla, že záležitost je stále v šetření. „Jeden kamion se podařilo zastavit. Jednalo se o drcený odpad, který obsahoval i kousky plastů nebo papíru a zapáchal,“ uvedla Majerová s tím, že za nedovolenou přepravu odpadů hrozí sankce s horní sazbou až 50 milionů korun. K tak vysoké částce však ČIŽP zpravidla nepřistupuje.

Strážníci hlídkují na hřbitově v Litoměřicích
FOTO: Strážníci v Litoměřicích vyrazili na kontroly hřbitova. Jsou tu Dušičky

Starosta Baudler doplnil, že dva kamiony, které opad přivezly, pocházely podle značek z Česka. Zbylé dva z Polska a Slovenska. 

„Se zastupiteli jsme záležitost řešili i na pracovní schůzce. Podle mých informací nebyla tato dodávka poslední. Měl sem být navezen i další odpad. Je dobře, že jsme to podchytili včas a jeden z kamionů se podařilo na místě zadržet,“ doplnil starosta s tím, že areál se nachází na okraji obce na úpatí vrchu Lovoš a je v soukromých rukou. Majitelem areálu je společnost Komaspol. Její ředitel Zdeněk Scháno uvedl, že prostory, do kterých byl odpad přivezen, pronajal před časem svému bratrovi Janu Schánovi. Ten je poté pronajal další firmě.

Areál je v pronájmu

„O navážení odpadu jsme se dozvěděli od České inspekce životního prostředí. Nenapadlo nás, že by se tam mohlo něco takového přivézt. Lidi z té firmy neznám,“ reagoval Zdeněk Scháno. Firmu, která si areál od Jana Schána pronajala, se Deníku nepodařilo zkontaktovat.

Případy, kdy přes naše hranice putuje nelegální odpad z Německa či z jiných zemí, nejsou na severu Čech ojedinělé. Letos v červnu například dopravní policisté z Litoměřic při běžné kontrole zachytili v Terezíně kamion s polským řidičem, který mířil z Anglie do firmy v Jablonci nad Nisou. Namísto plastů, které měl podle dokumentace převážet, však v nákladním prostoru policisté objevili i komunální odpad.

Dvě nelegální přepravy odpadů odhalili letos v květnu celníci u obce Hora Svatého Šebestiána. Kamiony s bezmála 48 tunami odpadu směřovaly do ČR z Německa.