Největším problémem jsou představy o exkluzivním, zdaleka viditelném bydlení. Řekl to Petr Kříž z ústeckého pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Chráněná krajinná oblast České středohoří leží hlavně v Ústeckém a zčásti v Libereckém kraji. Rozlohou je druhou největší CHKO v Česku. „Mezi nejvyhledávanější místa patří bezesporu vrchy Milešovka a Lovoš. Na obou jsou turisté po náročném výstupu odměněni překrásnými výhledy a je zde i možnost jednoduchého občerstvení," řekl Kříž.

Mezi vyhledávané cíle patří také centrum leteckých sportů Raná nebo kamenné varhany na Panské skále. Přestože jarní sezona je specifická hnízděním ptáků, pro návštěvníky až na jednu lokalitu, kde v blízkosti stezky hnízdí dravci, žádná přímá omezení neplatí.

Většina lidí, kteří v Českém středohoří žijí nebo ho navštěvují, oceňuje podle Kříže krásu středohorské krajiny a omezení daná existencí CHKO respektuje. „Občas se ale najdou aktivity, které tento fakt mohou částečně zakrývat," řekl Kříž.

Podle něj hlavně motorkáři a jezdci na čtyřkolkách ruší hnízdící ptactvo a další živočichy, způsobují erozi v lesích a někdy dokonce poškozují orchidejové louky.

Agentura ochránců přírody zabraňuje třeba rozsáhlým těžbám nebo umisťování staveb do míst obzvláště cenných z pohledu ochrany přírody. „Na druhou stranu samozřejmě tlak na využívání krajiny, především dopravní infrastrukturu, zástavbu a průmyslový rozvoj, roste. Největší je podél cest, které jsou využívány od pradávna, jako je údolí Labe," řekl Kříž.

Agentura nyní dozoruje stavbu dálnice D8 přes České středohoří. Aktuálně se řeší věci související s odstraňováním sesuvu a dokončením stavby.

„Co se týká individuálních investorů, existují doporučení, jak v CHKO stavět. Ta by měla sloužit jako vodítko, nevyhýbáme se moderním řešením, ale je vždy nutné vycházet z konkrétních podmínek," řekl Kříž.

„Největší problém představují představy o bydlení v exkluzivních, z daleka viditelných a dosud nezastavěných místech, a stavby sledující dnes moderní, ale zcela cizorodé trendy, jako jsou stavby typu bungalov," dodal.

CHKO České středohoří, která se snaží o rozšíření populace kriticky ohroženého sysla na Rané nebo o obnovu druhově bohatých teplomilných trávníků (stepí) na Lounsku, oslaví 40 let existence řadou akcí.

V dubnu například uspořádá konferenci v Litoměřicích, v květnu výstavu v muzeu v Litoměřicích nebo slavnosti stepi na Rané.