Nejen odvolání místostarosty a větší části rady města, ale možná ještě závažnější událost zastihla město v tomto týdnu. Soud totiž rozhodl, že Roudnice nad Labem je povinna zaplatit firmám Rekont spol. s r.o., Stavby Kühn s.r.o. a Ekky stav s.r.o. částku ve výši 36 milionů korun. Tu musí město uhradit ze svého rozpočtu i půjček. Rozpočet projde značnými škrty.

„Budeme to řešit kontokorentním úvěrem a hledáním ještě nějakého dalšího úvěru. Samozřejmě se nevyhneme plošným škrtů v celé oblasti. To znamená škrty nejen u Městského úřadu, ale samozřejmě i u příspěvkových organizací," nastínil tajemník Městského úřadu Roudnice nad Labem Pavel Chaloupka.

Proč musí město platit? „Bývalé vedení města podepsalo smlouvu o dílo na realizaci školícího centra. Tento  projekt by se všemi poplatky vyšel přibližně na 240 milionů korun. Když jsme nastoupili jako nové vedení města, snažili jsme se vyvolat jednání o ukončení této stavby, protože by byla z hlediska peněz pro město katastrofální. Diskutovali jsme i o možné dostavbě za původních podmínek, tedy v ceně za přibližně 40 milionů korun. Protistrana toto odmítla a dala věc rozhodčímu soudu. Ten proběhl a rozhodl v náš neprospěch," přiblížil místostarosta Roudnice nad Labem Michal Cihla.

Proti rozhodčímu soudu není odvolání. Lhůta, do kdy musí město závratnou částku uhradit, se po společném jednání s protistranou prodloužila na jeden měsíc. Vše se musí zaplatit jednorázově. Na splátky protistrana nepřistoupila. I přesto však byla prý vůči městu poměrně vstřícná.

„Splatnost bývá většinou do tří dnů. Domluvili jsme se však, že město není soukromá firma a jako taková prostředky nemá. Vyřízení bankovního úvěru je procesně poměrně zdlouhavé a proto částku splatíme do jednoho měsíce," doplnil Cihla.

Jednáním s protistranou pověřilo město nejprve starostu Roudnice nad Labem Vladimíra Urbana. Ten se však jednání nakonec nezúčastnil. „Pan starosta je v pracovní neschopnosti, proto jej zastoupil první místostarosta Cihla," vysvětlil tajemník a dodal: „Město se bude muset uskromnit, konkrétně však zatím nic sdělit nemohu."