„Zlatý holky, zlatý holky!“ Takovým pokřikem přivítala v neděli 15. července dopoledne u kina Máj víc než stovka rodičů a přátel litoměřický sbor Puellae Cantantes. Ten se se dvěma zlatými medailemi vrátil z Jihoafrické republiky. Na X. světových sborových hrách v Pretorii je získal v prestižní soutěži šampionů. „Puelky“ bodovaly v kategoriích duchovní hudba s doprovodem a folkloru.

„Než se rozutečou, chtěl bych poděkovat především děvčatům. To, co dokázaly, bylo neuvěřitelné,“ konstatoval vedoucí sboru Roman Pallas před autobusem, kterým dívky přijely z pražské Ruzyně. Poděkoval také za důvěru a finanční oběť rodinám. Ty musely i přes finanční dary sponzorů a podporu města na financování cesty dívek sáhnout hluboko do kapsy. „I kdybyste ale až do konce prázdnin žili ze vzduchu, stálo to za to,“ dodal Pallas.

Dívčí koncertní sbor Puellae Cantantes z Litoměřic
Z Afriky vezou zpěváci cenné kovy. Bodovaly oba litoměřické sbory

O tom, jaký význam měl daleký výlet pro dívky, promluvila sbormistryně Alexandra Pallasová. „Nebylo to o exotice, o palmách, ale o tom, co jsme si přivezly v srdcích,“ vysvětlila. Sboristky podle ní doslova pochopily, co znamená rčení „co by za to daly děti v Africe“. „Na medailích máme napsáno, že společné zpívání spojuje národy,“ doplnil Pallas humanistický rozměr akce.

Za skvělou reprezentaci města poděkoval vedoucímu sboru i jeho členkám místostarosta Karel Krejza, který také slíbil tělesu větší podporu radnice na příští rok. Na prostranství před kinem Máj město pro dívky připravilo občerstvení a dárky.

Jako druhý sbor se akce v JAR účastnili Páni kluci. Ti do Litoměřic přijíždějí v neděli odpoledne se dvěma stříbry z otevřené soutěže.

Piráti dobývají jezero Chmelař
OBRAZEM: Stovky pirátů se vrhly do boje. Lodě vypluly na jezero v Úštěku